Hlavní obsah

Hrad popisuje svou verzi, jak to bylo se smrtí lékaře v Číně. „Čekali jsme, neodletěli jsme”

Při návštěvě Číny zemřel lékař prezidenta Petr Halata.Video: Klára Galová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Okolnosti smrti šestašedesátiletého lékaře Petra Halaty, který doprovázel prezidenta Miloše Zemana při návštěvě v Číně, budí velké emoce. O smrti lékaře se členové delegace dozvěděli v úterý, informace byla zveřejněna po třech dnech.

Článek

A to nejen od anonymů na sociálních sítích. Nešťastný případ komentují i někteří politici, kteří patří mezi Zemanovy oponenty. Například místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka kritizoval prezidentskou delegaci s tím, že měla pozdržet odlet Zemanova speciálu zpět do Česka. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček označil exministra za „prase“ a další kritiky za „svině“.

Zprávy z prezidentova týmu

Bouřlivé diskuze vyprovokovaly jednoho ze zaměstnanců Hradu, který prezidenta při návštěvě Číny doprovázel, aby událost pro Seznam popsal. Přál si však zůstat v anonymitě, redakce jeho totožnost zná.

„Pan doktor Halata si během cesty nikomu na žádné problémy nestěžoval. Kdyby je měl, zřejmě by je neříkal nikomu z kanceláře prezidenta nebo ochrance, ale svému kolegovi lékaři,” popisuje zdroj, co předcházelo tomu, než Petra Halatu nalezli mrtvého v Šanghaji v hotelovém pokoji.

Šestašedesátiletý lékař Petr Halata nebyl osobním lékařem prezidenta Zemana, ale zaměstnancem vojenského Ústavu leteckého zdravotnictví. Ústav vždy při zahraničních cestách ústavních činitelů deleguje do každého letadla jednoho lékaře.

Lékař na cesty a „pro jistotu”

„To je standardní postup. Představa, že tento lékař je nonstop vedle prezidenta, je chybná. Obvykle ho nepotřebujeme, pouze občas třeba dodá mast na záda či prášek proti bolesti hlavy. Je tam spíš pro jistotu, kdyby se něco stalo jakémukoliv členovi delegace, aby byl na blízku česky hovořící lékař,” řekl úředník s tím, že Petr Halata měl v Číně volný režim s podmínkou, aby byl v dosahu.

Co se tedy osudné úterní ráno přesně stalo?

„Všichni členové delegace odevzdali ráno pas a zavazadlo, pak až do odjezdu měl pan doktor volno. Při delegaci o 70 lidech a s všudypřítomnými desítkami dalších lidí nejste schopni v hotelu odškrtat všechny, když si různě odskakují na toaletu a podobně.“

Momentem, kdy tedy delegace zjistila, že Petr Halata chybí, byl příjezd na letiště a vystoupení z kolony. Že někdo chybí, prý není zas tak neobvyklé. „Stává se, že někdo zaspí, špatně si nastaví časový posun na hodinkách nebo se někde zapomene. Pak se hledá náhradní řešení – buď se ještě rychle přiveze autem ambasády, případně pak letí jinou linkou,“ popisuje zdroj obvyklou praxi.

Halatův pas byl předán konzulovi

Sedmdesát lidí s pevným časovým harmonogramem nemůže čekat delší dobu. „Hned po zjištění, že pan doktor chybí, se začalo pátrat, volat mu, zjišťovat u kolegů, zda něco nevědí. Hned byl z odbavených pasů vyjmut ten jeho a předán našemu konzulovi, který se loučil u letadla a zůstával na ploše.”

Hrad tím vyvrací nepravdivé nařčení, že delegace odletěla s Halatovým pasem.

„Během několika minut dostali lidé z prezidentské kanceláře z hotelu od kolegů zprávu, že pan doktor byl nalezen na pokoji v bezvědomí a na místo jede záchranka. Za několik minut pak přišla zpráva nejsmutnější. V tu chvíli ale letadlo stále čekalo. Je tedy další lež, že letadlo odletělo, aniž bychom věděli, co se děje.”

Když se Halatova smrt potvrdila, Hrad pověřil českou ambasádu v Číně zajištěním všeho potřebného.

„Doktor Halata byl zdráv”

Lékař Petr Halata byl před odletem do Šanghaje s delegací prezidenta Miloše Zemana zdravý. Na žádné zdravotní obtíže si nestěžoval ani se neléčil s žádnou nemocí.

Tuto informaci zveřejnil server irozhlas.cz s odvoláním na Halatova nadřízeného, lékaře Petra Chmátala, ředitele vojenského Ústavu leteckého zdravotnictví. Podle něj tak šlo o náhlé úmrtí, za kterým mohl být problém se srdcem. Halatu dlouhá léta znal, byl to podle něj slušný, poctivý a velmi erudovaný člověk.

„Doktor Halata byl zdráv. A pokud já vím, tak se neléčil s žádnou nemocí. Byla to náhlá smrt, kterou nikdo nepředpokládal,” uvedl Petr Chmátal.

Reklama

Doporučované