Hlavní obsah

Hrad poprvé připustil, že je Zeman nemocný. Debata na Primě se ruší

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že není potřeba prezidenta ukazovat. Hlava státu nevystoupí ani v avizované nedělní debatě.

Článek

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v pátek uvedl, že prezident musí po zářijové hospitalizaci nabrat síly.

„Nemoc se může stát každému. Musíme si uvědomit, že mu je 77 let, to už je věk, stáří, to se prostě mohou některé neduhy objevit,“ řekl mluvčí v Rádiu Zet.

Vůbec poprvé tak připustil, že má Zeman zdravotní potíže. Až dosud Hrad tvrdil, že lékaři u prezidenta našli pouze mírnou únavu a dehydrataci.

Hrad také v pátek zrušil plánovaný živý rozhovor na televizi Prima, který se měl odehrát v neděli. Prezident v něm měl okomentovat volební výsledky. Hrad redakci řekl, že důvodem je zdraví hlavy státu, napsala stanice v tiskové zprávě.

Mluvčí Jiří Ovčáček nevyloučil ani odložení schůzky s premiérem Andrejem Babišem. S tím se měl prezident sejít v neděli, den po volbách.

Co konkrétně prezidenta trápí, mluvčí stále neupřesnil. Zdroje z okolí Hradu tvrdí, že prezident trpí stavem, při kterém se v břiše hromadí tekutina. Souvisí to s jaterními problémy.

Hrad původně tvrdil, že veřejnost uvidí prezidenta v pátek, když půjde volit. Ve čtvrtek – poté, co do Lán podruhé v tomto týdnu dorazil Zemanův ošetřující lékař – ale přišlo oznámení, že prezident odvolí do přenosné volební urny na zámku v Lánech.

„Teď je důležité, aby pan prezident měl dostatek sil pro další práci. Důležité jsou přece činy, ne to, co vidíme. Opravdu nebudeme postupovat tak, že bychom takzvaně pana prezidenta někde ukazovali,“ řekl mluvčí stanici na dotaz, zda by neměl prezident veřejně vystoupit. Prezidentovi je podle Ovčáčka poskytována kvalitní zdravotní péče.

Stále není jasné, zda Zeman nějakým způsobem vystoupí alespoň po volbách. „Nechci teď říkat, jestli tomu tak bude. Pan prezident se bude řídit doporučeními lékařů, zdraví je jenom jedno,“ dodal Ovčáček.

„Zeman je 14 dní ve stavu nemocných,“ řekl také Ovčáček v rozporu s tím, co Hrad tvrdil dosud. Potíže podle mluvčího neomezují hlavu státu ve výkonu ústavních pravomocí a není potřeba, aby abdikoval. Podle Ovčáčka není 14 dní nebo měsíc indispozice dlouhá doba.

Reklama

Doporučované