Hlavní obsah

Hrad: Praha si pandy nezaslouží, ať o ně požádá někdo jiný. Zájem měla zlínská zoo

Jak se vyvíjela situace kolem čínských medvědů?Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nové informace o tom, jak to bylo s pandami.

Článek

Prezident Miloš Zeman nepožádal svého čínského kolegu o zapůjčení pandy do pražské zoo, protože hlavní město si to podle něj nezaslouží. Čínské medvědy tak může, domnívá se Hrad, dostat jiná zoologická zahrada – zájem před časem měla například zlínská zoo Lešná.

„Praha to hází na pana prezidenta, přitom pro to vůbec nic neudělala a navíc ani nemá potřebné zázemí. Dle mého názoru požádat může někdo, kdo na to má kapacity, podmínky a peníze. Navíc musí být sám po vlastní linii aktivní a jednat," řekl hradní kancléř Vratislav Mynář.

Na doplňující otázku, zda myslí zoologickou zahradu Lešná, odpověděl: „Vůbec nevím.“

Každopádně tímto vyjádřením kancléř přiživil spekulace radních na pražském magistrátu. Ti se domnívají, že prezident Zeman, který jezdí do Číny každý rok, nepomohl se získáním pand pro zahradu v hlavním městě schválně. A že cílem je dostat vzácné medvědy na Zlínsko, odkud pochází právě kancléř Mynář.

Ředitel tamní zoo Lešná Roman Horský potvrdil redakci Seznam Zpráv, že to byl skutečně on, kdo měl před lety o pandy jako vůbec první u nás zájem. „Už v roce 2014 jsem jako první dopisem oslovili Kancelář prezidenta republiky s žádostí o pomoc při získání pand. Ale nakonec nás tak trochu vyšachovala Praha, které asi vadilo, že by nemetropolitní zoo měla tak prestižní zvíře,“ tvrdí dnes Horský.

Dnes není jisté, zda o „uvolněné“ pandy bude jeho zoo usilovat, když to Praze nevyšlo. Zahrada, patřící městu Zlín, totiž mezitím nasměřovala investice do jiných expozic než do nákladného pavilonu pro čínské medvědy.

Naopak pražské zoo zůstal v rukou rozdělaný projekt na nový pavilon pro pandy a langury za 200 milionů korun. „Už od počátku je expozice připravována tak, aby ji bylo možno jednoduše uzpůsobit jiným druhům zvířat. Pandy mohou být nahrazeny například medvědy pyskatými,“ řekl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Reklama

Doporučované