Hlavní obsah

Hrad prolomil mlčení. Proč skončil šéf protokolu Forejt a jak to bude dál?

 

Reklama

Ředitel protokolu Pražského hradu Jindřich Forejt se vzdal svého místa z osobních a zdravotních důvodů.

Článek

Uvedl to mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček s tím, že žádost o rozvázání pracovního poměru podal sám Forejt a Hrad mu podle něj vyhověl. Šéf protokolu skončí ke konci roku.

Náhradníka za Forejta, který působil ve funkci od roku 2004, zatím Hrad nemá. Veškeré protokolární záležitosti jsou prý ale zajištěny.

O odchodu Forejta se spekulovalo od pátku minulého týdne, kdy mu byla na Hradě zapečetěna kancelář. Vedení Pražského hradu ale záležitost nejprve nekomentovalo s tím, že jde pouze o spekulace.

Hradní mluvčí odmítl spojitost s kompromitujícími videi na Forejta, které se někdo snaží prodávat novinářům. „Osobně považuji celou záležitost za svinstvo a estébáckou praktiku," řekl.

Záležitost s videonahrávkou je svinstvo, říká mluvčí Ovčáček.

V poslední době udělal Forejt tři chyby: Zpožděné letadlo na pohřeb slovenského prezidenta Michala Kováče. Aféra kolem nevyznamenání Jiřího Bradyho k příležitosti 28. října. A nesprávně informoval prezidenta Zemana o tom, že americký velvyslanec Andrew Schapiro chyběl na Hradě při předávání státních vyznamenání.

Kauza Forejt na sociálních sítích

Forejt, který na Hradě působil už za éry Václava Klause, byl poslední roky v nemilosti kancléře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce a vlivného zákulisního hráče Martina Nejedlého. Ti se jej dlouhodobě a neúspěšně snažili zbavit.

Ovčáček odmítl komentovat, zda Forejt skutečně končí jen z vlastního rozhodnutí, nebo na jeho působení zazněla i nějaká kritika ze strany Hradu.

Podívejte se, jak funguje hradní protokol.

Václav Dolejší o Jindřichu Forejtovi

Novým šéfem prezidentova protokolu, který má na starosti organizaci veškerého Zemanova programu, by se místo vyhozeného Jindřicha Forejta měl stát Miroslav Sklenář.

Tedy muž, jenž byl od roku 1996 v éře Václava Havla ředitelem hradního protokolu. Právě Sklenář v roce 2002 přijímal na praxi do svého odboru mladého studenta a snaživého eléva Jindřicha Forejta, který zpočátku pracoval bez nároku na honorář.

Reklama

Doporučované