Hlavní obsah

Hrad se koronaviru nebojí. Přímo do Pekingu vyrazil kancléř Mynář

Foto: Profimedia.cz

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Uprostřed koronavirové nákazy, kdy země ve snaze omezit její šíření ruší lety a diplomatické návštěvy, se kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář vydal do Pekingu. Kudy letěl, proč byla cesta neodkladná a jestli bude muset po návratu zůstat v karanténě, zatím nevíme.

Článek

Mynářovo setkání s jedním z čínských vicepremiérů Chu Čchun-chuem sám Chu ocenil jako „důkaz hlubokého přátelství české vlády a lidu“.

O odvážné Mynářově cestě informoval vládní web Čínské lidové republiky v několika řádcích.

„Chu Čchun-chu se sešel se zvláštním českým vyslancem panem Mynářem v Čung-nan-chaj,“ uvádí čínská strana. Čung-nan-chaj je komplex budov v Pekingu, které slouží jako ústředí Komunistické strany Číny a jako sídlo vlády Čínské lidové republiky.

S přepisem Mynářova příjmení do znaků si Číňané poradili pomocí fonetické podobnosti „mi-na-ri“. Na přepis křestního jména si sice netroufli, u příjmení pro písemnou podobu neváhali použít znaky 米纳日 s významem „rýže – užívat si/obdržet – den/slunce“. Použití znaku 米 – rýže nicméně není nic neobvyklého. Svou vlastní „rýží“ se v čínském přepisu jména může chlubit například i sám prezident Miloš Zeman.

K Mynářově cestě se nabízí hned několik otázek. Například na způsob dopravy, který Mynář zvolil.

Prezidentův kancléř mohl využít několik variant letů s přestupy například přes Hongkong. Rušení pravidelných linek z pevninské Číny a Hongkongu vedlo také ke zvýšení poptávek po letech menšími soukromými letadly pro movitější klienty. Většímu rozkvětu tohoto odvětví však nyní brání cestovní omezení a obavy o bezpečí posádek. Charterových společností ochotných vydat se do Číny je tak kvůli přísnějším karanténním opatřením poskrovnu. Pro lidi využívající tento způsob přepravy ale platí, že se snaží dostat z epicentra nákazy, nikoli do něj.

Mynář podle zprávy čínské státní agentury Sin-chua řekl, že je Česko připraveno poskytnout Číně pomoc a posílit vzájemnou komunikaci za účelem „stálého pokroku ve vzájemné spolupráci“. V zastoupení Miloše Zemana ocenil i „silná opatření, která Peking přijal“ pro zastavení šíření nového typu koronaviru.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček napsal, že „Vratislav Mynář během jednání předal darovací listinu týkající se humanitární pomoci o celkové hmotnosti 9 tun. Ta do Číny zamíří speciálem Armády České republiky 2. března a obsahuje zejména respirátory, ochranné pomůcky jako brýle, rukavice, kombinézy a dezinfekční prostředky“.

Chu Čchun-chu je vicepremiér zodpovědný za zemědělství, vodohospodářství, obchod a cestovní ruch. Čína je podle něj ochotna společně realizovat to, na čem se čínský prezident Si Ťin-pching a český prezident Miloš Zeman dohodli, tedy prohloubit spolupráci v obchodu a investicích a podpořit rozvoj česko-čínských vztahů.

Česko-čínské vztahy procházejí poslední dobou značným ochlazením. Čína podle prezidenta Zemana i ministra zahraničí Tomáše Petříčka nenaplnila ve vztahu k Česku ekonomická očekávání. Zeman v minulosti prohlásil, že kvůli nesplněným slibům z čínské strany nepojede na dubnový summit Číny se středoevropskými a východoevropskými zeměmi.

Mynář později ČTK řekl, že pokud by čínští zástupci byli ochotni na summitu uzavřít s českými podnikateli smlouvy na konkrétní projekty, Zeman by mohl ještě svou účast zvážit. Zdrojem napětí jsou i vztahy Prahy s Čínou kvůli sesterským smlouvám s Pekingem, Šanghají a tchajwanskou metropolí Tchaj-pejí.

Reklama

Související témata:

Doporučované