Hlavní obsah

Hrad se už o platy nebude soudit. Řekne, kolik brali Mynář a Ovčáček

Foto: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Reklama

Poté, co Městský soud v Praze před několika dny rozhodl, že Hrad musí zveřejnit dosud odmítané informace o příjmech předních úředníků, se Kancelář prezidenta republiky rozhodla žádostem o tyto údaje vyhovět.

Článek

Kancelář prezidenta republiky do třiceti dnů pošle informace, na jaké platy a odměny si v letech 2016 a 2017 přišli zástupci Hradu.

Hrad uvedl, že ve sporu o právo na tyto informace nebude už podávat kasační stížnost. „Rozhodl jsem, že Kancelář prezidenta republiky nebude podávat kasační stížnost, neboť na rozdíl od paní nechceme zatěžovat zbytečně správní soudy,“ uvedl pro Seznam Zprávy hradní kancléř Vratislav Mynář.

Ve svém vyjádření naráží na Kristýnu Bašnou, která se o právo na informace s Hradem soudila. Žádala o platy, odměny a další benefity, které pobírali kancléř Vratislav Mynář, mluvčí Jiří Ovčáček a další ředitelé odborů nebo sekcí prezidentské kanceláře.

„Poskytneme informace, které ta zvědavá paní chce, stejně jako jsme to dělali v předcházejících letech, neb nemáme co tajit ani před závistivou paní ani nikým jiným,“ doplnil hradní kancléř.

Ovčáček na dotaz, zda kasační stížnost Hrad podá, odpověděl: „Bez komentáře.“

Kristýna Bašná pro Seznam Zprávy v úterý uvedla, že pokud by Kancelář prezidenta republiky od začátku postupovala podle zákona jako drtivá většina ostatních institucí, tak by soudy zatěžovány nebyly.

Bašná ještě doplnila, že se jí Kancelář prezidenta republiky zatím neozvala. Podle rozhodnutí soudu má Hrad čas na poskytnutí informací do 17. září.

Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci pak potvrdila, že tento případ byl ukončen. „Kasační stížnost k nám nikdo nepodal,“ uvedla Puci.

Kristýna Bašná provozuje od roku 2014 webové stránky, na kterých zveřejňuje platy, odměny a další bonusy nejvyšších tuzemských úředníků.

Bašná se tak nezajímá jen o platy zástupců Hradu, ale i vlády, ministerstev, soudů či státních zastupitelství.

Informace chtěla získat také od Kanceláře prezidenta republiky. Jenže Hrad jí odmítl říct, kolik Mynář nebo Ovčáček v letech 2016 a 2017 brali. A tak se obrátila na soud.

Zlom přišel až letos na konci května, kdy Bašná uspěla s kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

Soudkyně Miluše Došková v rozsudku vysvětlila, proč má veřejnost znát, jaký plat, odměny nebo jiné finanční požitky pobírají Mynář, Ovčáček a další vrcholní úředníci Kancléře prezidenta republiky.

„Nejvyšší správní soud považuje nyní projednávaný případ za téměř modelovou či ‚učebnicovou‘ situaci, kdy by mělo převážit právo na poskytnutí informací,“ uvedla soudkyně Došková.

Po rozhodnutí této soudkyně se případ vrátil zpět k Městskému soudu v Praze. A ten Bašné v polovině srpna vyhověl.

Reklama

Doporučované