Hlavní obsah

Hradec chce udělat z pevnosti Pajkrova flošna studentské centrum

Foto: Seznam Zprávy

Královehradecký kraj.

Reklama

Hradec Králové chce z pevnostního objektu Pajkrova flošna z druhé poloviny 18. století udělat studentské centrum. Náklady na rekonstrukci památkově chráněného objektu radnice odhaduje na 71 milionů korun bez DPH.

Článek

„Nyní město pořídí projektovou dokumentaci rekonstrukce, na níž dostalo dotaci tři miliony korun od Královéhradeckého kraje. Vlastní stavba by mohla začít v roce 2023,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek.

Pajkrova flošna byla jedním z objektů hradecké pevnosti, původně byla obehnána příkopem. Uvnitř téměř šest metrů vysoké stavby čtvercového půdorysu o ploše přes 600 metrů čtverečných je pět místností s valenými klenbami. Strop objektu je přes dva metry vysoký a porostlý zelení a stromy. V obvodových stěnách jsou střílny. Objekt patří městu a dosud jej jako sklad využívá hradecká Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy.

V objektu, který je mezi botanickou zahradou farmaceutické fakulty a stadionem hasičů v jižní části širšího centra města, by mělo podle Hrabálka vzniknout krajské networkingové studentské centrum. „Šlo by o místo pro pořádání seminářů, přednášek a kurzů nejenom pro studenty, ale i pro akademickou a lékařskou veřejnost,“ řekl Hrabálek. Flošna by se měla stát i společenským centrem. „Takovéto specifické místo pro setkávání vysokoškolských studentů, kterých je v Hradci přes 13 000, tu schází,“ řekl primátor.

Chystaná projektová dokumentace naváže na studii, kterou si v roce 2012 nechala pro využití pevnosti zpracovat farmaceutická fakulta. Ta by také měla být v budoucnu provozovatelem objektu. „Partnery projektu jsou současně Královéhradecký kraj a Univerzita Karlova, se kterými nyní budeme společně specifikovat konkrétní zadání na projekt,“ uvedl primátor.

Investorem rekonstrukce by mělo být město. Na stavbu by chtělo získat evropskou dotaci z programu ITI hradecko-pardubické aglomerace. Pro financování stavby radnice počítá i s úvěrem.

Reklama

Doporučované