Hlavní obsah

Hradec Králové má územní rozhodnutí na severní terasy a Žižkovy sady

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Hradec Králové získalo pravomocné územní rozhodnutí na rekonstrukci historických severních teras a přilehlých Žižkových sadů v centru města.

Článek

Na vydání územního rozhodnutí město pracovalo tři roky, celý projekt radnice chystá od roku 2012. Město nyní bude připravovat další stupně projektu rekonstrukce, uvedla dnes radnice. Oprava teras za odhadovaných více než 100 milionů korun patří mezi investiční priority města.

Severní terasy, které stojí na místě někdejších městských hradeb, jsou značně zchátralé. Některá schodiště a cesty jsou uzavřené. Takzvané jižní terasy a terasy u bývalého pivovaru město nákladem 72 milionů korun opravilo v roce 2011.

„Získání územního rozhodnutí je pro nás zcela zásadní. Severní terasy a Žižkovy sady se nacházejí v městské památkové rezervaci, což je nejvyšší památková ochrana,“ řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS).

Radnice bude nyní připravovat dokumentace pro stavební povolení a pro výběrové řízení na stavební firmu. „Zvažujeme také variantu, že se budou severní terasy opravovat postupně na etapy. Jakékoliv odhady termínů jsou v tuto chvíli předčasné,“ uvedl Bláha. Vše podle něj bude záležet na tom, zda město bude mít v době koronavirové hospodářské krize na opravy peníze.

Na rekonstrukci teras a sadů město již v roce 2012 vypsalo architektonickou soutěž, kterou vyhrál pražský ateliér Projektil architekti. Návrh Projektilu respektoval původní koncepci parku architekta Františka Thomayera z roku 1905. Projektil také vyřešil přístup do parku z historického centra a zároveň odclonil park od rušné třídy ČSA.

Při rekonstrukci by stavbaři měli odstranit soustavu schodišť pod Radoušovou ulicí nedaleko Klicperova divadla. Nové by měly být opěrné zdi pod divadlem včetně horní terasy nebo visuté lávky pro pěší. Terasy by měly být bezbariérové. Rekonstrukce východní části Žižkových sadů by měla být podle historického plánu, západní část bude mít nový systém pěších cest. Nové bude i odvodnění a drenáže.

Ateliér Projektil už v Hradci Králové navrhl vědeckou knihovnu, která v roce 2009 získala ocenění Stavba roku ČR. Podle návrhu Projektilu nyní v Hradci Králové v zóně Aldis buduje své regionální sídlo banka ČSOB.

Reklama

Doporučované