Hlavní obsah

Hradec Králové opraví přes 110 let staré Kubištovy sady u centra města

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Hradce Králové vybrala projektanta pro rekonstrukci Kubištových sadů poblíž historického centra v lokalitě mezi krajským soudem, sportovní halou Slavia a objektem bývalého ústavu hluchoněmých.

Článek

Park má rozlohu 2,4 hektaru a vznikl mezi roky 1905 a 1907. Nachází v památkově chráněné části města.

Projekt za 650 tisíc korun bez DPH a všechna potřebná povolení by mělo mít město k dispozici přibližně za 14 měsíců. Vlastní přestavba sadů by mohla začít v roce 2023. Původně radnice mínila, že by rekonstrukce parku mohla začít již letos. Vše ale zdrželo opakování výběrového řízení na projektanta a také problémy vyvolané epidemií covidu.

„Proměny by se sady měly dočkat po více než 100 letech. V plánu je výsadba nové zeleně, úpravy alejí a cest a instalace nového osvětlení a mobiliáře. V nové podobě parku chce radnice také zvýraznit takzvanou Císařskou cestu se stromořadím z roku 1867, kterou v sobě sady ukrývají. Radnice očekává, že lidé budou sady po obnově navštěvovat víc,“ mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Císařská cesta začínala v Pospíšilově ulici a procházela Kubištovými sady směrem ke staré nemocnici. „V rámci revitalizace bude obnovena její stopa a podél ní bude doplněno stromořadí. Na místě by mimo jiné měla také přibýt naučná prezentace o historii cesty,“ uvedl vedoucí odboru památkové péče Jan Falta.

Poslední velká obnova městských sadů se odehrála v letech 2012 až 2013, kdy město nákladem 52 milionů korun bez DPH opravilo Šimkovy sady u historického centra. Součástí rekonstrukce parku bylo odbahnění rybníčku, přestavba původního objektu rotundy či vybudování nových cest a úprava zeleně.

Letos radnice dokončila opravu prostranství u zimního stadionu v centru města. Rekonstrukce přišla na 15,8 milionu korun. V lokalitě, kde je hlavní vstup do Jiráskových sadů a stojí v ní secesní vodní elektrárna Hučák a budova krajského úřadu, stavbaři dostavěli a opravili chodníky a cyklostezky, instalovali nové lavičky a stojany na kola.

Reklama

Související témata:

Doporučované