Hlavní obsah

Hradec Králové zvedl dotaci MHD o šest milionů, podniku zdraží elektřina

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelé Hradce Králové schválili zvýšení letošní dotace na provoz MHD o šest milionů korun na celkových 281,7 milionu korun. Dopravnímu podniku kvůli zdražení elektřiny hrozí v roce 2022 zvýšení nákladů o více než 12 milionů.

Článek

Ke zvýšení letošní dotace pro Dopravní podnik města Hradce Králové zastupitelé přistoupili kvůli zdražení pohonných hmot a energií a proto, že podniku ubylo cestujících. „Minulý rok jezdil dopravní podnik (kvůli covidu) v prázdninovém režimu. Lidé jezdili více auty a do trolejbusů a autobusů se bohužel nevrátili,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Dopravní podnik, stejně jako jiné městské organizace, používá elektřinu koupenou městem na komoditní burze. „Nyní máme elektřinu za 47 eur za megawatthodinu. U dosud uzavřených dvou tranží z pěti jsou ceny 138 a 134 eur za megawatthodinu. To by znamenalo v roce 2022 navýšení nákladů o 12,6 milionu korun,“ uvedl ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham. Všechny nákupy elektřiny musí město udělat do 15. prosince.

Město podle Hrabálka zatím není rozhodnuto o tom, zda zvýšení nákladů dopravního podniku bude řešit zdražením jízdného, zvýšením městské dotace nebo jejich kombinací. „Uvažujeme o všech variantách,“ uvedl. Opoziční zastupitel Martin Hanousek (Zelení), dnes uvedl, že by město mělo zvážit, zda pokračovat v dosavadním systému nákupu elektřiny. Připustil, že v minulosti se městu mohl vyplácet, ale nyní by měla radnice zvážit, zda není spojen s velkými riziky.

Hradecký dopravní podnik zajišťuje zhruba polovinu přepravy trolejbusy a autobusy na elektřinu. Zbytek zajišťují autobusy na naftu. Jednotlivá papírová základní jízdenka je za 20 korun a jednotlivá jízda placená čipovou městskou kartou za 14 korun. V roce 2020 podnik přepravil 31 milionů lidí, meziročně o 18 procent méně.

Reklama

Doporučované