Hlavní obsah

Hradec vyděsil pád lávky v Troji. Důležitý most ve městě proto čeká důkladná oprava

Frekventovaný nadjezd nad městským okruhem v Hradci Králové má tři majitele. V případě maléru by na sebe mohli házet vinu. Stavby se tak nejspíš ujme jen kraj.

 

Reklama

Zřícení lávky v pražské Troji vyvolalo pozdvižení po celé České republice. Například v Hradci Králové nyní zjistili, že nadjezd nad frekventovaným městským okruhem sice potřebuje údržbu, ale nikdo neví, kdo by se jí měl věnovat. Má totiž hned tři majitele. Po částech patří městu, Královéhradeckému kraji a státu. V Hradci tak musí urychleně vyřešit, kdo z majitelů si opravy vezme na starost.

Článek

Pokud by totiž nyní došlo v souvislosti s nadjezdem k nějakým škodám, bylo by dost těžké označit viníka. Vzhledem k tomu, co se koncem loňského roku stalo v Praze, se v Hradci Králové rozhodli jednat, byť nadjezd není v tak katastrofickém stavu, jako byla lávka v Troji.

Podle katastru patří jeho boční části městu Hradci Králové, prostředek je pak krajský a jedna malá část u paty nadjezdu je zapsaná jako majetek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Město s krajem, kteří jsou hlavními vlastníky, už proto od loňského roku jednají o tom, kdo si nadjezd vezme na starost. Nyní to začíná vypadat, že se k odpovědnosti přihlásí Královéhradecký kraj. „Velmi pravděpodobně ten nadjezd bude potřebovat velkou rekonstrukci. V tuto chvíli se bavíme, v jakém stavu je a za jakých podmínek ho kraj převezme,” říká náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS), který má na starost krajskou dopravu. Město i kraj tak ještě čeká řada jednání o převodu stavby do vlastnictví kraje.

Nadjezd na konci Úprkovy ulice není žádný bezvýznamný mostek. Spojuje hojně obydlenou městskou část Malšovice s centrem a podle sčítání dopravy z roku 2016 po něm denně projede téměř šest tisíc aut. Po části městského okruhu, který překlenuje, pak denně projede kolem 33 tisíc automobilů.

Reklama

Doporučované