Hlavní obsah

Hradec zakázal fanouškům vstup na stadion za útok na Lubinu, pokutě ale neunikl

Foto: Profimedia.cz

Odpalování pyrotechniky je častým problémem na extraligových stadionech.

Reklama

Dva příznivci hradeckého hokejového klubu v sobotním zápase napadli trenéra Pardubic Ladislava Lubinu. Vedení Mountfieldu oběma mužům zakázalo až do konce sezony vstup na domácí zápasy hradeckého klubu. Znovu se však otevřela otázka, nakolik je na českých zimních stadionech bezpečno. A to jak pro diváky, tak nyní i pro hráče a realizační tým.

Článek

Když dva muži zaútočili ve východočeském derby na trenéra Pardubic Ladislava Lubinu, propukla diskuze o tom, jak je možné, že se na extraligovém stadionu dostanou diváci až ke střídačce hostujícího týmu. A obzvlášť v zápase, který má posílená bezpečnostní opatření. Hradecký klub se po utkání od celého incidentu distancoval. Vinu na celé situaci podle generálního manažera Mountfieldu HK Aleše Kmoníčka nesl i Lubina, když odmítl jít na střídačku přes ledovou plochu.

Teď se však situace změnila. Hradec uvedl, že se do konce sezony pokusí vymyslet provizorní řešení. Trenéři hostujících týmů by tak nemuseli chodit na střídačku přímo pod kotlem domácích fanoušků. To nejzásadnější, co Hradec udělal, ale tkví v jiné části prohlášení. Oba muži, kteří Lubinu napadli, mají do konce sezony zakázaný vstup na domácí zápasy, pro další sezonu mají zákaz podmínečný.

Zákazy vstupu: 10-4 pro Slavii

To je v hokeji a českém sportu obecně poměrně neobvyklá věc. Zákaz vstupu na stadion nebo sportovní akce může totiž zakázat buď soud, nebo samotný klub. Klubům se do takových akcí příliš nechce, soudy řeší spíše fotbalové výtržníky. Na české fotbalové stadiony má v současnosti zákaz vstupu čtrnáct lidí – čtyři fanoušci Sparty a deset slávistů.

Vážnost situace si uvědomila i disciplinární komise. Její předseda Viktor Ujčík nejprve prohlásil, že k uzavření tribuny nejspíše nedojde, to se teď ale změnilo. Hradec má fanouškovský sektor (od místa vjezdu rolby až po střídačku hostů) uzavřen podmínečně. To znamená, že pokud se v hradecké ČPP aréně opět něco přihodí, bude klub nucen sektor uzavřít. A to hned na dva zápasy. Zároveň přišla pro východočeský klub i poměrně vysoká peněžní pokuta, celkem 190 tisíc korun: 100 tisíc za fyzické napadení, 80 tisíc za nedostatečný výkon pořadatelské služby a 10 tisíc za vhazování předmětů na hrací plochu. Hradec však už předem avizoval, že peníze bude vymáhat na aktérech incidentu. Oba muži, kteří Lubinu napadli, se vedení klubu přihlásili sami. Svého chování, které ovlivnil i alkohol, prý litují.

Podívejte se: Takto mluvil šéf extraligy Josef Řezníček před startem letošního ročníku. Mimo jiné i o bezpečnosti na stadionech.

Rozhovor s ředitelem Tipsport extraligy Josefem Řezníčkem.Video: Adam Sušovský

Jenže pocit bezpečí na stadionech někdy ztrácí i fanoušci. V rámci 31. kola zavítala do pardubické arény Kometa Brno. Ve třetí třetině muselo být utkání na několik minut přerušeno. Fanoušci úřadujícího mistra začali v sektoru hostí odpalovat pyrotechniku, dělobuchy a dýmovnice. Pyrotechniku fanoušci vhodili i mezi hasiče, jednoho z nich petarda zranila.

Pyrotechnika brněnských fanoušků otřásla celou halou a na chvíli ji zaplnila kouřem. Kromě přerušení utkání to mělo ještě jeden následek – rodiče, kteří na zápas vzali i své děti, je začali odvádět pryč. Hlasité rány a štiplavý dým několik malých fanoušků rozbrečely. „Na hokej chodím rád už přes třicet let. Vždycky jsem chtěl, aby se mnou začal fandit i můj syn. Po zápase s Kometou se ale na zápasy bojí. Je mu pět let a dělobuchy ho vyděsily,“ řekl pro Seznam dlouholetý fanoušek pardubického klubu Jan Machač.

Bezpečnostní rámy jen v O2 areně

Ačkoliv kluby proti pyrotechnice bojují, dostat ji na stadion není příliš komplikované. Pouze v pražské O2 areně procházejí návštěvníci bezpečnostními rámy. Na zbylých stadionech pořadatelská služba většinou pouze zkontroluje batohy. Do hlediště se tak dá pronést téměř cokoliv. A například fanoušci Komety Brno pronesli ve zmíněném zápase v Pardubicích petardy a dělobuchy do haly v atrapě sádry na ruce.

Případů nesportovního chování fanoušků řešila disciplinární komise letos víc než třináct, opakovaně se objevuje problém pronášení a odpalování dýmovnic a dělobuchů. Většina jednání disciplinárky ale končí buď napomenutím, nebo finanční pokutou pro klub. Na fanoušky tak zásadní dopad nemá. Podle ředitele extraligy Josefa Řezníčka se situace na zimních stadionech lepší. Bojovat proti pronášení pyrotechniky by podle něj měly ale samotné kluby. „Pořádající službu zajišťuje klub. Vždy ji musí přizpůsobit úrovni soutěže, počtu diváků a náročnosti zápasu,“ uvedl pro Seznam.

Všech čtrnáct extraligových týmů se zapojilo do kampaně „Fandíme slušně“. Ta mimo jiné řeší i používání pyrotechniky na stadionech, vulgaritu v pokřicích a fyzické násilí. Klubům tak nezbývá než zapracovat na komunikaci s fanoušky.

Reklama

Související témata:
Lubina

Doporučované