Hlavní obsah

Hradecká radnice chce po čtyřech letech rozseknout spor s developerem

Nové vedení Hradce Králové chce po čtyřech letech rozseknout spor kolem nedostavěných hal na okraji města. Developer však nejdříve musí stáhnout žalobu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Developerská firma CTP, která v Hradci Králové načerno rozestavěla skladovací haly, se znovu pokouší o smírné řešení. Nové vedení hradecké radnice je za určitých podmínek ochotné se s firmou dohodnout a nechat ji po čtyřech letech haly dostavět.

Článek

Po čtyři roky trvajícím sporu, během nějž okraj Hradce „zdobí“ rozestavěné skladovací haly, má nizozemský developer CTP šanci dosáhnout smírného řešení s hradeckou radnicí.

Umožnilo by mu to dostavět CTPark, který měl u výpadovky na Ostravu už tři roky fungovat.

S představiteli města se zástupci společnosti sejdou v pondělí, v úterý pak bude o možném smíru rozhodovat zastupitelstvo. Minulé vedení města bylo striktně proti smíru, současná koalice sice není v názoru jednotná, ale jednat chce.

„Někteří z nás mají pocit, že by se měla stavba dokončit, abychom tak předešli tomu, že nám na okraji města zůstane torzo stavby,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO 2011), která má na starost městský majetek.

Zároveň upozorňuje, že chování firmy, k němuž měli výhrady její předchůdci, se nelíbí ani jí. „Nemám ráda, když jednám pod tlakem,“ naráží na soudní spor, který se mezi CTP a městem táhne už čtvrtým rokem.

Firma o dostavbu hal, pro něž měla už v roce 2015 sehnanou část nájemců, stále stojí.

„Po jednání s městem, které náš čeká v pondělí, jsme ochotni žalobu stáhnout. Jelikož smír nejspíš rada odmítne, budeme jednat o jiném formátu vzájemné dohody. Víme, že jsme pochybili, a chceme se s městem dohodnout,“ vzkazuje regionální ředitel CTP pro Českou republiku Zdeněk Apeltauer.

Na jakou stranu se zastupitelé přikloní, ještě není jasné. Jednotná není ani koalice. Zatímco ODS prosazovala smír už v minulém volebním období, kdy byla opoziční stranou, Změna pro Hradec se Zelenými, v minulosti rovněž opoziční, jsou stále proti. Hnutí ANO také nezastává jednotný názor. Pomoci by proto musely hlasy z opozice.

Firma začala haly stavět bez stavebního povolení. Zaplatila 1,3 milionu korun na pokutách a zažádala o dodatečné stavební povolení.

Tehdejší hradečtí zastupitelé však měli vůči chování developera při vzájemných jednáních velké výhrady a v roce 2015 mu odebrali souhlas s užíváním městské komunikace, která byla pro vydání stavebního povolení klíčová.

Povolení udělili v roce 2011 stavební firmě FATO, která deklarovala, že chce v lokalitě stavět. Avšak místo stavby nakonec pozemky včetně městského souhlasu prodala právě nizozemskému developerovi. Podle tehdejšího vedení města zrušení souhlasu nebylo nezákonné, neboť souhlas byl na dobu jednoho roku, tudíž už vypršel.

Společnost CTP se se zastupitelstvem pokoušela dohodnout, nabídla například 7 a později 15 milionů korun na financování libovolného městského projektu. Tuto nabídku dokonce prověřovala policie jako úplatkářství. Krajské zastupitelství však loni v únoru stíhání CTP a její partnerské firmy PSG zastavilo.

Toho, že by případná dohoda mohla být precedentem pro další firmy, které by na území města chtěly stavět bez povolení, se vedení města neobává. „ Dávám dopředu najevo všem potencionálním černým stavebníkům, že jim určitě nepůjdeme na ruku a nebudeme je nijak podporovat,“ uvedla náměstkyně Pourová.

Reklama

Doporučované