Hlavní obsah

Hradecká radnice hledá firmu, která dodělá opravu secesního kiosku

Foto: Seznam Zprávy

ilustrační snímek

Reklama

Hradec Králové hledá dodavatele, který na jednom ze čtyř secesních kiosků na Pražském mostě vyrobí a osadí chybějící měděné reliéfy.

Článek

Stavební firma, která měla rekonstrukci provést, odstoupila od smlouvy těsně před dokončením. Na koncích mostu stojí čtyři zděné kiosky a radnice se je s různými komplikacemi a zdrženími snaží opravit od roku 2015. Zatím opravila dva.

„Rekonstrukce třetího je těsně před dokončením. Také jeho podoba se vrátila k jeho původnímu vzhledu z roku 1912, kdy byly kiosky postavené podle návrhu architekta Jana Kotěry. Nejviditelnější změnou je osazení objektu markýzou, která zastřešuje prostor před výdejní okénkem,“ uvedl mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Za obnovu této kulturní památky by město mělo zaplatit celkem téměř tři miliony korun. Podle zástupců města se stavební firma nedohodla s památkáři a městskou správou nemovitostí na požadované kvalitě provedení měděných reliéfů na nové markýze a kovových konstrukcích na bocích kiosku. „Jedná se o ručně tepané plastiky s motivy, které již na některých místech objektu jsou. Je tedy potřeba je vyrobit tak, aby byly pokud možno stejné,“ uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta.

Rekonstrukce kiosku by měla definitivně skončit za několik měsíců, což by nemělo bránit tomu, aby se jeho případný nový uživatel nemohl nastěhovat dříve a kiosek provozovat. „Připravujeme výběrové řízení na nájemce, který si zde otevře malý obchod nebo rychlé občerstvení,“ uvedla ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové Jaroslava Bernhardová.

Město opravu kiosků v městské památkové zóně začalo připravovat v roce 2014, kdy památkáři vydali první závazné stanovisko k obnově těchto kulturních památek. V roce 2017 na základě požadavku Národního památkového ústavu na obnovu zaniklých prvků byla dokumentace doplněna o markýzu na levobřežním kiosku a prvek umístěný na vrchlíku střech pravobřežních kiosků. Postupná obnova kiosků a rekonstrukce zaniklých prvků se dělá podle originální dokumentace úpravy obou předmostí podepsané architektem Janem Kotěrou v květnu 1910, uvedli zástupci města.

Pražský most z roku 1910 patří mezi typické stavby města. Na předmostích má dva kruhové a dva oválné objekty v podobě kiosků, které stejně jako most navrhl známý architekt Jan Kotěra. I kiosky, které slouží pro prodej drobného občerstvení či různého zboží, mají památkovou ochranu. Samotný most město opravilo v letech 1992 až 1993.

Reklama

Doporučované