Hlavní obsah

Hradecké muzeum 1. června nabídne dětský den,zahrají filharmonici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum východních Čech v Hradci Králové chystá na pondělí 1. června první větší akci pro veřejnost po obnovení přerušeného provozu.

Článek

Při Dětském dnu s muzeem představí nového maskota, postavičku v podobě pavouka, a večer vystoupí v secesní budově na Eliščině nábřeží tři komorní tělesa Filharmonie Hradec Králové (FHK). ČTK to řekla mluvčí muzea Lucie Peterková. Muzeum obnovilo provoz po dvouměsíční nucené pauze kvůli koronaviru 12. května.

„Bude to výjimečné i tím, že v pondělí máme normálně zavřeno. Připravili jsme program pro děti, na pondělí připadá Mezinárodní den dětí. Návštěvníci budou mít během večerního programu možnost prohlédnout si Hradec Králové z místa, kde možná ještě nebyli,“ řekla ČTK Peterková.

Dětský den bude od 14:00 do 18:00, naváže na něj večerní program s možností navštívit terasu historické budovy, ze které je výhled na město. Součástí večerního programu bude vystoupení hradeckých filharmoniků na střeše muzea a v interiérech. Vystoupí Klarinetové trio FHK, Smyčcové trio FHK a Královéhradecké kvarteto. Více informací je na webu muzea.

Novým symbolem muzea pro dětské návštěvníky je postavička v podobě pavouka, která bude součástí připravovaného projektu Digitální brána do dějin. V pondělí se děti v muzeu v rámci dětského dne mohou zapojit do výběru jeho jména.

Projekt interaktivní expozice Digitální brána do dějin bude digitální nadstavbou připravované stálé expozice dějin města. Školní verzi digitální expozice začnou testovat tři hradecké školy v září 2022. Virtuálním průvodcem jim bude právě nový maskot muzea.

Návštěvnost Muzea východních Čech po znovuotevření poklesla. „Porovnali jsme prvních 14 dní v březnu a prvních 14 dní po znovuotevření a jsme zhruba na polovině,“ řekla ČTK Peterková.

V prvních dvou týdnech v březnu navštívilo muzeum okolo 900 lidí a v prvních 14 dnech od 12. květnu okolo 400 návštěvníků, uvedla.

Muzeum po znovuotevření láká nejen na pokračující výstavy, ale i na novinky. V nabídce zůstaly také digitální produkty muzea dostupné na internetu, které vznikly v době koronavirové pandemie.

Zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj, majitelem nedávno zrekonstruované historicky cenné výstavní budovy na Eliščině nábřeží je město.

Reklama

Doporučované