Hlavní obsah

Hradecký kraj dá Novému Bydžovu na likvidaci jedů 11 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Královéhradecký kraj dá městu Nový Bydžov téměř 11 milionů korun na likvidaci ekologické zátěže po bývalém podniku Kovoplast, který zamořil spodní vody. Rozhodli o tom dnes zastupitelé kraje.

Článek

Celkové náklady na projekt likvidace staré zátěže po Kovoplastu jsou okolo 100 milionů korun. Město samotné se na projektu bude podílet pěti miliony korun a zbytek půjde z Operačního programu životní prostředí.

„Projekt je dlouholetým úsilím města, kraje a dalších stran spolu s libereckou univerzitou. Cílem je zmírnění následků masivního znečištění chlorovanými etylény. Práce na přípravě odstranění této zátěže probíhaly již od roku 2007,“ uvedl radní kraje pro životní prostředí a zemědělství Karel Klíma (KDU-ČSL).

Na rozsáhlé znečištění podzemní vody v domovních studních karcinogenními chemikáliemi se přišlo v roce 2007 a o rok později hydrogeologický průzkum znečištění potvrdil. Pod pozemkem bývalého podniku Kovoplast a v jeho okolí jsou podle odhadů 2,5 tuny chlorovaných etylénů a osm tun ropných látek.

Nový Bydžov není prvním městem, které od kraje dostalo peníze na likvidaci ekologické havárie. Nedávno kraj poskytl Jičínu 3,1 milionu korun na likvidaci nelegální skládky chemikálií, která byla nalezena loni v září v Budčevsi nedaleko Jičína. Město náklady na odstranění již specializované firmě zaplatilo, kraj vše zpětně proplatil.

Reklama

Doporučované