Hlavní obsah

Královéhradecký kraj dal v roce 2020 do oprav silnic 1,2 miliardy korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Královéhradecký kraj investoval v roce 2020 do oprav silnic druhé a třetí třídy a mostů více než 1,2 miliardy korun. Kraj tak drží nastavený trend, kdy do rekonstrukcí silnic dává okolo miliardy ročně.

Článek

Novinářům to dnes řekli zástupci hejtmanství. Kraj v roce 2020 zrekonstruoval téměř 62 kilometrů silnic a pět mostů. Silničáři zároveň opravili povrchy silnic na dalších téměř 34 kilometrech.

„Čtvrtým rokem po sobě se nám daří držet množství vynaložených prostředků okolo jedné miliardy korun. V tuto chvíli máme pro letošní rok prozatím připravené další investice za zhruba 850 milionů korun. Budeme hledat další finanční zdroje proto, abychom celkový objem na opravy silnic udrželi na hodnotách z předchozích čtyř let,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Nejvíce peněz šlo z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), kde se v roce 2020 prostavělo přes 686 milionů korun za 11 provedených staveb. Více než 107,4 milionu korun si například vyžádaly stavební práce na silnici mezi Novým Bydžovem a Myštěvsí. „Druhou nejnákladnější stavbou byla první etapa rekonstrukce silnice z Bohuslavic do Nového Města nad Metují, která si vyžádala 93,5 milionu korun,“ uvedl Jiří Klemt z kanceláře hejtmana.

Druhým nejvýznamnějším zdrojem financování byl Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Z jeho prostředků za skoro 250 milionů se opravuje také silnice z Teplic nad Metují do Adršpachu nebo úsek z Hostinného do Rudníku. Z krajského rozpočtu šlo na opravy silnic více než 143 milionů.

„Kromě velkých rekonstrukcí či výstavby nových komunikací zajistila Údržba silnic Královéhradeckého kraje ještě souvislé opravy více než 15 kilometrů silnic a pokládku mikrokoberců na 19 kilometrech. Celkové náklady na tyto opravy dosáhly 116 milionů korun,“ uvedl radní pro dopravu Václav Řehoř (ODS).

Přesný harmonogram pro následující stavební sezonu chce kraj představit nejpozději na konci prvního čtvrtletí letošního roku.

Královéhradecký kraj se zabývá také výstavbou komunikací v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny na Rychnovsku, kde funguje automobilka Škoda Auto a řada dodavatelských firem. Na konci června dokončil první etapu obchvatu Opočna za téměř 63 milionů korun. V okolí průmyslové zóny v roce 2020 také začaly stavební práce na obchvatu Domašína, stály téměř 33,5 milionu.

Královéhradecký kraj se stará o 3300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Vedle toho prostřednictvím Údržby silnic Královéhradeckého kraje zajišťuje zimní údržbu silnic první, druhé a třetí třídy v celkové délce 3751 kilometrů.

Reklama

Doporučované