Hlavní obsah

Královéhradecký kraj vyhlásil tendr na projekt 2. etapy opravy nemocnice

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Rada Královéhradeckého kraje schválila vyhlášení výběrového řízení na projektovou dokumentaci pro druhou etapu přestavby Oblastní nemocnice Náchod. Předpokládaná hodnota zakázky je 27 milionů korun bez DPH.

Článek

Druhá etapa spočívá ve stržení a následné výstavbě pavilonu E a rekonstrukci pavilonu D. Náklady stavby kraj odhaduje na 580 milionů korun bez DPH. „Demolice a následná výstavba pavilonu E a rekonstrukce budovy D nám umožní zajistit nejlepší možnou péči pro občany kraje i kvalitní a moderní pracovní prostředí pro lékaře a zdravotnický personál,“ uvedl náměstek hejtmana pro inovace, investice a informační technologie Pavel Bulíček (Piráti).

Financování projektové přípravy druhé etapy v prosinci schválilo krajské zastupitelstvo. Součástí projektové dokumentace bude zajištění nutných průzkumů, vypracování energetických posudků a dalších studií a autorský dozor při realizaci záměru.

Pavilon E je nejstarší budova v areálu nemocnice, pochází z roku 1938 a je ve špatném stavu. Po přestěhování všech oborů do nových pavilonů J a K prázdný objekt čeká demolice. Do nového pavilonu E, který by měl mít osm pater s maximální užitnou plochou 12.800 metrů čtverečních, se sestěhují oddělení z horního areálu nemocnice, kde je nyní hlavně interna. Všechna oddělení nemocnice tak budou na jednom místě, což by na provozních výdajích mohlo ušetřit až 34 milionů korun ročně, uvedli zástupci kraje.

Do adaptovaného pavilonu D se přestěhuje převážná část laboratoří jako biochemie, mikrobiologie, patologické laboratoře, cytologie a transfuzní stanice s návazností na hematologické laboratoře v pavilonu C.

Druhá etapa je klíčová pro dokončení projektu. Nemocnice bude moci fungovat v jediném kompaktním areálu, čímž poskytne pacientům péči na jednom místě a odpadnou logistické problémy s převozem pacientů mezi areály. Stavba by po výběru stavební firmy mohla začít v roce 2022 a do testovacího provozu by pavilony E a D mohly jít v roce 2024, uvedli dnes zástupci kraje.

Náchodská nemocnice je největší zdravotnické zařízení zřizované krajem. Slouží spádové oblasti pro více než 200.000 lidí. Loni v září kraj dokončil první etapu modernizace nemocnice za 1,4 miliardy korun bez DPH, při níž od dubna 2018 postavil dva nové pavilony J a K.

Reklama

Doporučované