Hlavní obsah

Hradní externista s diplomatickým pasem Nejedlý promluvil: Nejsem démon

Terén Kristiny Cirokové: Aktivity prezidentova poradce vadí senátorům. Proč? A co si o tom myslí sám Martin Nejedlý?Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

„Začíná zase ten příběh - co ten démon Nejedlý,“ říká poradce prezidenta Martin Nejedlý v novém díle pořadu Terén Kristiny Cirokové. Reaguje tak na kritiku senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Článek

Senátoři ve své analýze tvrdí, že prezident Miloš Zeman už není schopen vykonávat svou funkci. A dále v ní kritizují i aktivity jeho nejbližších spolupracovníků. Připomínají hned několik problematických momentů, kdy se podle nich prezidentův rádce Martin Nejedlý dopustil například hrubého porušení zásad jednotné zahraniční politiky státu, nebo nepřípustně ovlivňoval výběr velvyslanců.

Předseda senátního výboru Pavel Fischer navíc prohlásil, že není jisté, zda prezident ví, co přesně jeho lidé dělají: „Prezident není schopen dokonce už ani uřídit své nejbližší spolupracovníky, kteří nemají žádnou pracovní smlouvu s Českou republikou.“

A co na to říkají Zemanovi nejbližší - Vratislav Mynář a Martin Nejedlý?

Odpovím na tuhletu otázku, ale rozhodně ne Seznam Zprávám,“ reagoval hradní kancléř Mynář.

Informuju pana prezidenta o všech svých krocích a to, co se vytváří, a to, co se tady dělá, si myslím, že není součástí úplně racionálního pohledu těchto lidí,“ komentoval kritiku senátorů Nejedlý.

Senátní výbor také minulý týden vyzval ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, aby poradci prezidenta Nejedlému zneplatnil diplomatický pas. Ten se k tomu ovšem nechystá.

„Já to trochu vnímám jako zástupný problém. Já jsem mu pas nevydal a říkám - já to trošku vnímám jako jakýsi kolorit domácí politiky,“ prohlásil Kulhánek v Partii na Primě.

Sám Nejedlý vysvětluje, že diplomatický pas potřebuje. Proč? „Na záležitosti cesty pana prezidenta, jsem součástí delegací,“ říká Nejedlý.

Podle bývalého diplomata Petra Koláře je to ovšem nesmysl: „Ne, absolutně ne. Jako součástí delegací pana prezidenta může být kdokoliv, koho si pan prezident přeje mít součástí své delegace. Ale k tomu nepotřebuje diplomatický pas.“

Jaké aktivity prezidentova poradce ještě senátorům vadí a proč? A co říká Martin Nejedlý na kritiku, že má nadstandardní vztahy s Ruskem? Dozvíte se v úvodním videu.

Reklama

Doporučované