Hlavní obsah

Hradní kancléř koupil pozemky, na kterých stojí dotované hřiště a kurty. Kauzu šetří ministerstvo

Ministerstvo školství prověřuje další dotaci, v níž figuruje jméno kancléře Vratislava Mynáře.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Již druhou dotaci, kterou získal spolek Chřibák na projekt v Osvětimanech, začalo prověřovat Ministerstvo školství.

Článek

Úředníci z Ministerstva školství se začali zajímat o vyplacení třináctimilionové dotace pro spolek Chřibák.

Spolek využil v Osvětimanech tyto peníze na dvě fotbalová hřiště, tři tenisové kurty, rekonstrukci kabin, parkoviště nebo přístupovou komunikaci.

Dotaci získal před koncem roku 2007. Seznam ale zjistil, že spolek, jehož předsedou je místostarosta Osvětiman Otakar Berka, udělal poté – v květnu 2010 – realitní obchod.

Podle kupní smlouvy, kterou Seznam získal, prodal Chřibák také deset pozemků, na které tato dotace z ministerstva šla. Koupil je současný hradní kancléř Vratislav Mynář. Ten přitom ve spolku podle svých slov působí jako hospodář.

Dnes tedy tenisové kurty a fotbalové hřiště, na které stát poslal dotaci, jsou již na pozemcích Vratislava Mynáře. Ministerstvo potvrdilo, že bude nyní prověřovat, jestli tím nebyly porušeny podmínky přidělení dotace.

„Bereme to jako podnět, kterým se budeme zabývat,“ odpověděla na dotazy Seznamu mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

V květnu 2010 koupil podle kupní smlouvy Mynář od spolku Chřibák celkem 23 pozemků a k tomu i jeden dům. Zaplatil za ně částku 610 tisíc korun.

Mynář ani Berka však okolnosti tohoto realitního obchodu nevysvětlili. Nebrali telefon a nereagovali ani na zaslané otázky.

Před několika dny Mynář Seznamu vzkázal, že se podle něho v této kauze prokáže, že v ničem nepochybil. „Všechno, co jsem chtěl a mohl k tématu říct, jsem již řekl,“ uvedl tehdy.

Ministerstvo školství ale i policie prověřují také další dotace, které šly na stavbu penzionu Malovaný. Na něj nejprve poslal 13 milionů stát, když se začal stavět jako turistická ubytovna.

Dnes vlastní penzion spolek Chřibák, ale provozuje ho Mynářova firma Clever Management, která na jeho dokončení také získala dotaci – téměř 6 milionů z fondů Evropské unie.

Seznam navíc zjistil, že penzion stojí na dalším pozemku Vratislava Mynáře. Takže pokud bude chtít spolek budovu prodat, musí ho podle zákona jako první nabídnout právě Mynářovi.

Reklama

Doporučované