Hlavní obsah

Hradní poradci se chystají do civilu. Bude to byznys jako dříve, plánují

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Svou budoucnost vidí Martin Nejedlý v prodeji stlačeného zemního plynu, zpátky do Ruska nechce.

Reklama

Zemanův hlavní poradce Martin Nejedlý se chystá vrátit k podnikání v oboru petrochemie. A chce mít po boku i dalšího z hradních kolegů Pavla Galušku, s nímž je v kontaktu už od patnácti let.

Článek

Nejistá budoucnost vážně nemocného prezidenta Miloše Zemana vyvolává neklid i v jeho nejbližším okolí. Zvláště, když premiér Andrej Babiš veřejně vyzval k odchodu prezidentova trestně stíhaného kancléře Vratislava Mynáře a tvrdá kritika míří i na podobně negativně vnímaného klíčového poradce hlavy státu Martina Nejedlého.

Nejpozději v březnu 2023, kdy Zemanovi prezidentský mandát oficiálně vyprší, budou oba dva muset své pracovny na Pražském hradě vyklidit. Otázka ohledně jejich budoucnosti je tak den ode dne aktuálnější, tím spíš, že je může urychlit dění kolem prezidentovy nemoci.

Zatímco Vratislav Mynář na dotaz, jak si svůj návrat „do civilu“ představuje, neodpověděl, Martin Nejedlý považovaný za mozek skupiny z nejbližšího okolí prezidenta má už jasno.

„Vrátím se tam, kde jsem pracoval vždycky. Už asi 25 let dělám to samé,“ uvedl pro Seznam Zprávy a připustil, že jde o oblast petrochemie a s tím souvisejících komodit i technologií. Právě to byl totiž vždy jeho hlavní byznys a chce se mu naplno věnovat i po ukončení angažmá na Hradě, kde oficiálně zastává post neplaceného externího ekonomického poradce.

Peníze ze stlačeného zemního plynu

Nepřehlédnutelný robustní muž, který svou kariéru kdysi začínal jako prvoligový volejbalista ve Zbrojovce Brno, spojuje svou další budoucnost výslovně s firmou ATM energy, v níž historicky drží spoluvlastnický podíl. Firma obchoduje se stlačeným zemním plynem (CNG) jakožto alternativním (zelenějším) palivem do motorových vozidel.

Vlastníky společnosti však aktuálně nelze ověřit, protože firma dosud nesplnila zákonnou povinnost nahlásit požadované údaje do evidence skutečných majitelů. Martin Nejedlý se nicméně k ATM energy hlásí. Říká, že má nyní po republice už „asi“ 12 prodejních míst na CNG, přičemž další rozšiřování plnících stanic zatím nedokáže odhadnout.

„Bude se to odvíjet od ceny zemního plynu, kterou teď pociťuje každý občan ve své peněžence,“ poukazuje Martin Nejedlý na aktuální energetickou drahotu. A jako prorusky orientovaný člověk dává v ironickém duchu i návod, jak vysoké ceny plynu zkrotit, když dodávky z Ruska do Evropy letos váznou.

„Pan Vystrčil nám dodá nějaký plyn z Tchaj-wanu a budeme všichni v klidu,“ dloubne si prezidentův poradce do předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který na rozdíl od něj i samotného prezidenta nepodporuje utužování vztahů s Ruskem a Čínou, ale spíše rozvíjení vazeb s demokratickými zeměmi.

Do Moskvy se vracet nebudu

V Rusku, které v průběhu rozhovoru i vřele doporučuje jako výbornou turistickou destinaci, Martin Nejedlý po sametové revoluci deset let žil a podnikal.

Zároveň je to však jedna z největších záhad jeho života. Ví se jen matně, že v Rusku původně obchodoval s auty, dělal tam i obchodního zástupce Plynostavu Pardubice (řešil jeho pohledávky i vývoz technologií pro výstavbu produktovodů) a navázal úzké kontakty s moskevským vedením ropného koncernu Lukoil.

Podrobnějších informací o Nejedlém je však z té doby žalostně málo.

„Tento člověk má jednu velkou záhadu. Jeho životopis se dá seskládat velmi složitě, navíc jen z útržků, které o sobě někde řekl nebo to o něm sdělili jeho známí. Oficiální životopis Martina Nejedlého ani on, ani Hrad nezveřejnili. Nejsou tedy k dispozici žádná úřední fakta, o které by se dalo opřít,“ uvedl na Nejedlého adresu novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta v knize Rudý Zeman. Dopátral se ale mimo jiné toho, že Martin Nejedlý měl v 90. letech i ruskou manželku.

Každopádně tím, kdo dnešnímu hradnímu poradci pomohl po návratu z Ruska (k němuž došlo na přelomu roku 2000) do vysokých pater politiky a byznysu, byl Zemanův někdejší vládní šéfporadce Miroslav Šlouf, jak už Seznam Zprávy připomněly.

Později po boku Šloufa začal Martin Nejedlý spoluorganizovat cestu Miloše Zemana na Pražský hrad. Nejedlý byl i hlavním člověkem v pozadí, kdo se staral o financování prozemanovské strany SPOZ a i obou prezidentských kampaní. A peníze namnoze posílaly právě firmy a lidé s Nejedlým spojení, jak už média opakovaně popsala.

Nyní se v souvislosti s pomalu končící hradní kariérou objevují názory, že by se Martin Nejedlý mohl do Ruska zase vrátit, když doma je v očích mnohých „toxickou“ osobou.

Tyto úmysly ale Nejedlý popírá. „Rozhodně se do Moskvy vracet nebudu. V Praze chci zůstat, i kvůli dětem. Sám mám dvě a třetí je mé partnerky. Mám za ně odpovědnost,“ vylučuje opuštění republiky.

Zemanův poradce se ani nebojí, že by politická éra jeho byznysu uškodila. „Kdybych takto uvažoval, už dávno nespím, a já spím velmi dobře,“ opáčil na otázku Seznam Zpráv.

Vráťova budoucnost? To nechám na něm

Tím, kdo by i po odchodu z Hradu měl nadále stát Nejedlému po jeho boku, je další člen sboru prezidentových poradců Pavel Galuška. Nejedlý a on jsou spolu i ve zmíněné firmě ATM energy zaměřené na stlačený zemní plyn. S Nejedlým vedle sebe žijí a podnikají už mnoho let, jsou i téměř stejně staří, ačkoliv lidé, kteří oba znají, říkají, že jsou jako oheň a voda.

Zatímco Martin Nejedlý má pověst člověka s horkou hlavou, emotivního až někdy cholerického, přítel Pavel Galuška je považován za uvážlivého a distingovaného muže, v zásadě slušného.

„Je to prostě takový klasický účetní, Fantozzi,“ popsal Seznam Zprávám v nadsázce Galušku jeden ze Zemanových blízkých spolupracovníků s odkazem na filmovou postavu bláznivé italské komedie. Podobně o něm hovoří i další pamětníci a znalci zákulisí. Galuškovou parketou je totiž účetní a daňové poradenství a výše citovaní znalci prostředí připomínají, že právě Galuška zná Nejedlého a jeho byznys lépe než kdokoliv jiný.

Rodák z Kunovic na Slovácku Martin Nejedlý říká, že se s Pavlem Galuškou zná už asi od patnácti let. Však také jejich dosavadní trvalá bydliště – v aglomeraci kolem Uherského Hradiště – dělí od sebe pouhé čtyři kilometry. I Pavel Galuška v minulosti sponzoroval „zemanovskou“ partaj SPOZ a nadále je třeba členem správní rady Nadačního fondu Ivany Zemanové.

Martin Nejedlý věří, že se na vzájemné blízkosti s letitým kolegou nic nezmění ani poté, až oba opustí kanceláře poradců na Pražském hradě. „Pavlík je se mnou už mnoho let. Jsme spolu prakticky pořád. Pokud to on nebude vidět nějak jinak, já s ním budu i dál velmi rád,“ nechtěl by o přítele přijít.

O hradním kancléři Vratislavu Mynáři takto nehovoří. Podotýká, že s ním – na rozdíl od Pavla Galušky – nikdy nepodnikal. Na otázku, jak vidí Mynářovu budoucnost, Nejedlý podotýká: „To se Vráťa musí rozhodnout sám, to nechám na něm.“

Také Pavel Galuška další spolupráci s přítelem z mládí Martinem Nejedlým vidí vstřícně. „Byznys se s časem asi moc nemění, takže pokud bude nadále oboustranný zájem, tak určitě budeme pokračovat,“ uvedl, ale o dalších plánech se už bavit nechtěl. „O mně je známo, že se do médií nevyjadřuji,“ zakončil Galuška záhy telefonický hovor.

Firma z Belize? Neřešme minulost

Pavla Galušku i jeho manželku Renatu najdeme například ve firmě ENE Investment, která byla založena v roce 2002 nedlouho po Nejedlého návratu z Ruska.

Právě skrze tuto firmu získal Martin Nejedlý i 40procentní majetkový podíl ve společnosti Lukoil Aviation Czech, která po roce 2007 – v éře Topolánkovy vlády – obdržela zakázky na dodávky leteckého paliva pro aerolinky na letišti v Praze a později i v Ostravě a v Pardubicích.

A posléze i kontrakt na obměnu leteckého paliva pro Správu státních hmotných rezerv. Byla to doba, kdy tato firma, do níž jako majoritní 60procentní akcionář investoval Nejedlého spřátelený ruský Lukoil, měla tržby kolem dvou miliard ročně. A starý přítel z dětství Pavel Galuška byl tehdy v pozici finančního ředitele.

I proto Nejedlého přítel a hradní poradce patrně i ví, či tuší, kdo stál za firmou Macrae Limited, registrovanou v Belize na pobřeží Karibiku, která držela v ENE Investment po jistý čas majetkový podíl společně s Nejedlým (a zprostředkovaně v Lukoil Aviation Czech). Bylo to v letech 2014 a 2015.

Nejedlý se k této záležitosti už nechce vracet. „Všechno bylo vyřešeno, všechno doloženo, všechno uzavřeno. Neřešte minulost, pojďme do reálné současnosti,“ nehodlá už nic vysvětlovat.

U podvodů s reklamou

Příběh Lukoil Aviation Czech – patrně nejvýraznější bod Nejedlého dosavadního podnikání – nedopadl dobře. Po firmě, dnes už zlikvidované, nakonec zůstaly vysoké dluhy, a to i včetně soudně přiznané pohledávky českého státu ve výši téměř 28 milionů korun, která byla vyměřena za nedodržení podmínek obměny leteckého paliva ve státních hmotných rezervách.

Vše nakonec před likvidací firmy „velkoryse“ uhradili majoritní ruští akcionáři z Lukoilu skrze nizozemskou filiálku.

Není to ale jediný škraloup v Nejedlého (a Galuškově) společném byznysu. Další je spojován s dodnes existující firmou Famos Trading, kterou zmíněná dvojice vlastní napůl.

V předmětu podnikání má i daňové poradenství. Do historie se zapsala v souvislosti s trestní kauzou kolem ostravského lobbisty Dalibora Dědice. V té šlo kromě jiného i o umělé nadhodnocování výdajů na reklamu, které si podnikatelé zúčastnění na podvodném jednání částečně brali zpět v hotovosti.

I Nejedlého a Galuškův Famos Trading figuroval v policejním vyšetřování. Jak uvádí už jednou citovaný novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta, za předraženou reklamu zaplatila tato firma celkem 11 milionů korun.

„Jestli se nějaké peníze vracely Nejedlému, jak takový model zaznamenala policie v několika jiných případech této kauzy, není z policejních dokumentů zřejmé,“ uvedl Kmenta. Každopádně na rozdíl od organizátorů podvodů policie žádného objednatele reklamy neobvinila.

V rámci této kauzy skončil však ve vazbě jako jeden z hlavních aktérů podnikatel Bronislav Mikyska. A to byl Nejedlého kamarád z mládí a spoluhráč z volejbalové Zbrojovky Brno. Mimochodem Nejedlý má dnes za partnerku Mikyskovu bývalou ženu.

Zkušenosti k nezaplacení

Mnozí lidé z vysokých pater českého byznysu soudí, že Martin Nejedlý má dávno „vyděláno“, léta se i traduje, že je schopen za provize „otevírat dveře“ k prezidentovi. Důkazy pro to však nejsou.

Oficiálně Nejedlého majetek v prezidentské éře nijak zvlášť nenabobtnal. Nejviditelnější ukázkou, že hradní poradce je dobře zajištěný muž, je vila na pražské Hanspaulce. Avšak tu má ve vlastnictví už od roku 2008, a to společně s dnes již bývalou manželkou Alexandrou. Na tomto luxusním objektu v ulici Na Beránce také doteď váznou tři pohledávky Komerční banky v celkovém objemu 18 milionů korun.

Martin Nejedlý tvrdí, že z Pražského hradu jeho bohatství rozhodně neplyne. „Myslíte, že jsem si z toho něco vydobyl? Naopak mě to v mnohém limitovalo – ve mnoha byznysových věcech, které jsem si mohl dělat sám. A měl bych daleko lepší a komfortnější situaci,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Přesto jeden výrazný benefit připouští, avšak nefinančního charakteru. „Získal jsem obrovské zkušenosti. K nezaplacení,“ líčí v pozitivním duchu dosavadních bezmála devět let na Pražském hradě v bezprostřední blízkosti prezidenta Miloše Zemana.

Vše, co tam zažil, si prý zapisuje jako kroniku do své vlastní hlavy. „Nikoliv jako ti, co o tom píší knihy a novinové články,“ podotýká Martin Nejedlý.

Reklama

Doporučované