Hlavní obsah

Hradu Kunětická hora se vrací podoba daná architektem Jurkovičem

Foto: Hrad Kunětická hora

Hrad Kunětická hora.

Reklama

Na hradě Kunětická hora dokončují obnovu dvoupatrové dřevěné verandy bývalé restaurace, která vznikla podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Návštěvníci si ji budou moci alespoň zčásti prohlédnout již v letošní sezoně. „Původně bylo v přízemí prvorepublikové stavby posezení pro turisty a v patře taneční sál, nově bude sloužit pro občerstvení a pokladnu,“ řekl kastelán Miloš Jiroušek.

Článek

Dál také pokračují práce na šesté bráně a přilehlém objektu bývalé dvořanské světnice. „Termín pro dokončení celé akce západního křídla je letošní podzim, přes zimu se budou dělat interiéry, expozice a výstavy a mělo by to být zpřístupněno na začátku sezony 2021,“ uvedl Jiroušek.

Na projekt obnovy západní části hradního areálu s názvem Kunětická hora Dušana Jurkoviče - básníka dřeva získal Národní památkový ústav 61 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady dosáhnou téměř 79 milionů korun.

Památka v ohrožení.

Po dokončení projektu začnou práce na hradním paláci, což je druhá část rekonstrukce celé části hradního areálu.

V roce 1919 hradní zříceninu zakoupil pardubický Muzejní spolek, z jehož podnětu bylo ustaveno Kunětické družstvo, které následně zahájilo opravy a zabezpečovací práce. Byly zčásti provedeny podle projektu významného architekta Dušana Jurkoviče, na projektu spolupracoval i architekt Jan Pacl. Právě na základě této koncepce vznikla i vyhlášená restaurace s hodnotnými interiéry v západním traktu.

Kunětická hora je charakteristickou dominantou východočeského Polabí vzniklou třetihorní činností země. Díky své siluetě a monumentálnímu postavení v krajině byla osídlena již v období pravěku. Doloženo je osídlení mladší a pozdní doby bronzové a starší doby železné. Původní kupovitý tvar hory byl narušen v průběhu staletí těžbou kamene a získal ve středověku novou siluetu v podobě kamenného hradu.

Na základě archeologických výzkumů lze říci, že rozsáhlý hradní komplex stál na Kunětické hoře již v druhé polovině 14. století. Šlo o hrad s palácem a hranolovou, původně obytnou věží ve východní části areálu a kruhovou věží v západní části areálu. Vzhledem k rozsahu objektu nelze vyloučit ani skutečnost, že hrad byl královým majetkem. Písemné zmínky o existenci a podobě hradu se nedochovaly.

Do širšího povědomí se Kunětická hora dostala za husitských válek.

Reklama

Doporučované