Hlavní obsah

Hraješ? Víme to na tebe. Černá listina už se chystá

Studio Seznam ke změnám v hazardním průmyslu: Co všechno se mění a proč se revoluce zatím nekoná?

 

Reklama

Studio Seznam ke změnám v hazardním průmyslu: Co všechno se mění a proč se revoluce zatím nekoná?

Článek

Malá restaurace na pražském Andělu. Pravidelní návštěvníci hospodě neřeknou jinak než Nudle. Podle její velikosti a tvaru. I v malém prostoru je mezi stoly vtísněný výherní automat. Otevřeno je tu nonstop, a kdo z hostů má náladu na trochu hazardu, může si zahrát klidně i ve čtyři ráno.

I když od 1. ledna platí nový zákon, který zakazuje mít v hospodě třeba jen jeden výherní automat, nejenom tady je pořád k dispozici.

Restaurace a hospody mají k automatům totiž stále platné licence, které nemusí přerušit ze dne na den. Někde proto čekají, až povolení doběhne, jinde s podniky úřady vedou správní řízení a licence jim postupně odebírají, aby jim mohly vydat ty s novými pravidly. V obou případech by mělo být hotovo do dvou let.

Nudle je jeden z typických příkladů míst, pro které nový zákon o hazardu platí – běžná hospoda nebo restaurace, která má pro rychlé pobavení hostů několik „beden“ někde v rohu.

Automaty z většiny podobných podniků zmizí. Podle nových pravidel jich totiž musí mít alespoň 15, nebo žádné. Ztratí se také třeba z benzinových pump.

Ministerstvo financí tím chce omezit dostupnost hazardu. V Praze už tak ke konci loňského roku skoro 70 heren skončilo. S dalšími téměř dvěma stovkami úředníci jednají.

Konec nonstopů v Čechách

Další podnik, kterého se nové hazardní regule dotknou, stojí jen o pár metrů dál. Tady mají část pro hráče oddělenou od baru. Místnosti rozdělují dveře jako z Divokého západu.

V tomhle případě zůstanou automaty beze změny, už teď jich tu mají víc než 15, nová pravidla se ovšem dotknou provozu herny.

Pro tu začne platit zavírací doba. Podniky, kde se hraje, musí totiž nově mít každý den zavřeno mezi 3. ráno a 10. hodinou dopoledne.

Přestávku si budou dávat povinně také samotní hráči. Po každých dvou hodinách by to mělo být alespoň 15 minut.

Ani v téhle herně se ovšem zatím změny neprojevily. Bar má otevřeno nonstop a hráči můžou u automatů sedět klidně celý den.

Podnik totiž funguje pod starou licencí, která mu takové chování umožňuje, teprve až (a jestli) dostane novou, musí novinky zavést.

Novou licenci podle informací Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her zatím Ministerstvo financí nevydalo.

Do nových pravidel patří třeba i omezení některých služeb. Herny nově nemůžou podporovat hráčskou kuráž alkoholem nebo hráče uplácet občerstvením a cigaretami zdarma.

Černá listina

Ještě jednu zásadní novinku přináší zákon pro hráče. Kdokoli si chce k automatům, ruletě nebo třeba jen k hazardu na internetu sednout, musí se v herně nebo kasinu zaregistrovat.

Registr ještě neexistuje a fungovat začne až od roku 2018. Pak díky němu obsluha podniků některé lidi k hraní nepustí.

Na černou listinu by se měli vedle problémových hráčů dostat automaticky také lidé, kteří pobírají třeba sociální dávky, nebo gambleři, co se ze závislosti na hraní léčí.

Hráči se na seznam vyřazených můžou nechat zapsat i sami. Registr bude platit i pro internet.

Na síti ovšem nově nepůjde hrát na všech hazardních webech, které tam jsou k dispozici. Ty, jež nebudou mít českou licenci, budou blokované.

Dosud byly legálně na tuzemském internetu dostupné jen on-line kurzové sázky. Ostatní weby působily v Česku vlastně nelegálně.

Zmizí aspoň třetina heren. V Praze zůstanou jen kasina

Nový zákon o hazardních hrách nahradil 26 let starou legislativu. V Česku ještě loni fungovalo skoro pět tisíc heren. Ubýt by jich díky zákonu měla podle odhadů alespoň třetina. Kasin je několik set a skončit by jich mohlo několik desítek.

Hazard můžou nad rámec zákona regulovat také sama města nebo městské části.

Praha si třeba stanovila pravidla ještě přísněji. Z hlavního města zmizí herny kompletně a zůstanou v něm jen kasina. I jejich počet město zastropovalo – na 101.

Městská část Praha 5 pak šla ještě dál. Hazardu vyhlásila nulovou toleranci a z jejího území zmizí herny i kasina úplně.

Češi ročně prosází přes 150 miliard korun – v hernách, kasinech i na internetu. Zhruba 130 miliard se hráčům vrátí zpátky.

Reklama

Doporučované