Hlavní obsah

„Hrál ruskou ruletu.“ Podle nové žaloby Baldwin vystřelil bezdůvodně

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Alec Baldwin.

Reklama

Žalobu ve středu podala vedoucí skriptka filmu Mamie Mitchellová. Ta požaduje blíže nespecifikované kompenzace a odškodnění. Ve scéně, která se v době incidentu natáčela, se podle ní vůbec nemělo střílet.

Článek

Alec Baldwin a další producenti filmu Rust čelí kvůli střelbě, ke které došlo v říjnu při natáčení v Novém Mexiku nové, již druhé žalobě. Po tragédii, kdy Baldwin 21. října při natáčení westernu Rust v Novém Mexiku vystřelil z nabité zbraně, zemřela kameramanka Halyna Hutchinsová. Režisér Joel Souza utrpěl zranění ramene.

Žalobu ve středu podala vedoucí skriptka filmu Mamie Mitchellová. Ta tvrdí, že podle scénáře Alec Baldwin ze střelné zbraně vůbec střílet neměl. Její právnička Gloria Allredová na středeční tiskové konferenci označila chování Baldwina a producentů filmu za „bezohledné“ a obvinila je, že nedodrželi bezpečnostní protokoly.

Ve scénáři podle Mitchellové byly připravené tři záběry – jeden na Baldwinovy oči, druhý na krvavou skvrnu na jeho rameni a třetí na jeho trup, „jak sahá rukou k pouzdru a vytahuje zbraň“. Ve scénáři podle obžaloby nebylo nic o tom, že by obžalovaný Baldwin nebo jakákoli jiná osoba měla ze zbraně střílet.

„Alec Baldwin úmyslně, bezdůvodně a bez omluvy vystřelil z nabité zbraně, přestože nadcházející scéna střelbu nevyžadovala. Baldwin se rozhodl hrát ruskou ruletu s nabitou zbraní, aniž by ji zkontroloval,“ stojí v žalobě.

Štáb ignoroval bezpečnostní protokoly

Baldwin měl podle žaloby zbraň zkontrolovat, aby se ujistil, že není nabitá. Mitchellová, která žalobu podala, navíc byla první, kdo po incidentu zavolal na tísňovou linku. Dokument také viní producenty, že využili úsporná opatření, která mohla ve finále k tragédii přispět.

Problematické jsou podle žaloby například skutečnosti, že na natáčení byla přítomná ostrá munice, že zbraně a munici nikdo nehlídal nebo že dotyčnou zbraň předal Baldwinovi asistent režie Dave Halls, který k tomu neměl žádný důvod. Za běžných okolnosti by to totiž měla u filmu dělat zbrojířka.

Baldwina Mitchellová žaluje za napadení, úmyslné způsobení citové újmy a úmyslné způsobení škody. Požaduje blíže nespecifikované kompenzace a odškodnění. Štáb podle ní ignoroval všechny bezpečnostní protokoly, které mají zajistit bezpečnost při práci se střelnou zbraní na natáčení.

Podle žaloby stála Mitchellová od Baldwina ve vzdálenosti zhruba jednoho metru, když vystřelil. V důsledku toho „utrpěla vážné tělesné trauma, šok a zranění nervového systému,“ jakož i „extrémní duševní, fyzickou a nervovou bolest a utrpení“. „Znovu a znovu prožívám tu střelbu,“ řekla novinářům Mitchellová.

„Nikdy nezapomenu na to, co se ten den na natáčení filmu Rust stalo. Tato násilná tragédie mi vzala radost ze života. Nikdy nechci, aby se to, co se stalo na našem natáčení, stalo někomu jinému,“ dodala Mitchellová.

Zbraň zůstala bez dozoru

Dalšími obžalovanými uvedenými v žalobě jsou zbrojířka Hannah Gutierrez-Reedová, asistent režie David Halls a několik produkčních společností.

Podle některých členů štábu za nehodou může stát i sabotáž. V takovém duchu se vyjádřil například právní zástupce Gutierrez-Reedové Jason Bowles. Prohlásil rovněž, že někdo manipuloval s místem činu před příjezdem policie a že cílem tohoto jednání je dostat Gutierrez-Reedovou neprávem za mříže.

Gutierrez-Reedová podle žaloby zbraň nechala několik minut bez dozoru. Produkce filmu 24letou zbrojířku, která právě ve filmovém průmyslu začínala, podle žaloby najala v rámci „úsporných opatření“.

Podle soudních dokumentů asistent režie Halls předtím, než předal zbraň Baldwinovi, prohlásil „cold gun“ (chladná zbraň – pozn. red.), čímž měl naznačit, že zbraň není nabitá ostrými náboji. Bowles řekl, že Gutierrez-Reedová zbraň nabila, myslela si však, že jde o atrapy nábojů, které neobsahují střelný prach.

Prokurátorka Mary Carmack-Altwiesová z okresu Santa Fe, která incident vyšetřuje, konspirační teorie odmítla. Uvedla nicméně, že se na místě natáčení našel více než jeden ostrý náboj. Přesný počet však nezveřejnila.

Není to první žaloba, která proti Baldwinovi v souvislosti s natáčením filmu Rust míří. Před týdnem žalobu pro zabití z nedbalosti na Baldwina podal vedoucí osvětlovač filmu Serge Svetnoy. Ten byl jedním z mála lidí ze štábu, kteří byli přímo u toho, když se smrtelná nehoda odehrála.

V žalobě Svetnoy uvedl, že Hutchinsovou držel v náručí, když krvácela z rány v hrudníku, což ho podle jeho slov bude „navždy pronásledovat“. Požaduje proto blíže neurčenou částku jako odškodnění.

Baldwin po incidentu označil zemřelou filmařku za svou kamarádku. Policie mu prý zakázala se k podrobnostem vyjadřovat, protože pokračuje vyšetřování. Poznamenal, že by v zájmu bezpečnosti podpořil omezení používání střelných zbraní při natáčení.

Reklama

Související témata:

Doporučované