Hlavní obsah

Hraní Tetrisu je prospěšné, pomáhá lidem zapomenout na traumata

Tetris může zamezit posttraumatické stresové poruše.

 

Reklama

Podle vědců je při hraní hry zaměstnávána právě ta část mozku, která ukládá traumatické vzpomínky, čímž je eliminuje.

Článek

Posttraumatická stresová porucha vzniká tím, že si rušivé vzpomínky člověk promítá neustále dokola v hlavě a uzamkne je tak ve svém mozku.

Tento princip ukládání informací využili vědci ke svému pokusu. Zúčastnilo se ho 71 osob, které zažily automobilovou nehodu. Polovina z nich po nešťastné události hrála během doby jednoho týdne hru Tetris a druhá část byla svěřena do běžné péče. Ti, co se museli věnovat hraní, vykazovali o 62 % méně vzpomínek a flashbacků z tragédie oproti zbývající skupině.

Tetris je jednoduchá hra, která však vyžaduje představivost a dobrou předvídatelnost. Působí tedy na stejnou část mozku, jako cyklické rušivé vzpomínky. Hra tak účinně zaměstnává lidský mozek, který se následně nemůže soustředit na jiné myšlenky.

Člen britské Královské koleje psychiatrů Mark Salter tvrdí, že nejen Tetris dokáže lidem pomoci. Může to být i něco vizuálního a poutavého, ale musí to také působit na stejnou část mozku jako traumatické vzpomínky. V opačném případě nemusí postup fungovat nebo může psychický stav dokonce zhoršit.

Podle CNN jde o první výzkum, který využívá takto jednoduchých metod. Vědci chtějí tento pokrok dále zkoumat a zabývat se větším vzorkem lidí. Budou testovat také jiné metody, než je samotná hra Tetris.

Reklama

Související témata:

Doporučované