Hlavní obsah

Hranice boje s koronavirem. Suchý březen nepřichází v úvahu

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Seznam Zprávy

Suchý zákon má své meze, ví vláda.

Reklama

Vláda, jak už jsme zvyklí, od dnešního dne opět některá nařízení zpřísnila, jiná změnila nebo zrušila.

Článek

Otcům se čerstvě zakazuje přítomnost u porodů, čímž nový koronavirus pomáhá plnit sen konzervativní části české porodnické obce, které nervózní laici motající se kolem výsostného zdravotnického výkonu lezli na nervy vždycky, virus nevirus.

Seniorům se vyhrazují k nákupům ranní hodiny místo dopoledních, v lékárnách se režim vyhrazených hodin pro změnu zcela ruší.

Začne se naplno využívat systém sofistikovaného sledování nakažených prostřednictvím aktivity jejich mobilního telefonu. Roušku je nadále povinné nosit i na vycházce uprostřed polí, kde může potenciální bacilonosič nakazit nanejvýš tak zbloudilou srnu.

Vláda se zkrátka – a pochopitelně – nezdráhá sáhnout k jakémukoli opatření, které jí připadá v boji s epidemií vhodné. S jednou výjimkou.

Na čtvrteční tiskové konferenci zazněl i důležitý dotaz na budoucnost tisíců méně kvalifikovaných pracovníků z ciziny, kterým se kvůli zavřeným podnikům a karanténě scvrkl svět na těsné prostory nepříliš vlídných ubytoven. Zvláště v Mladé Boleslavi bude takových lidí po zastavení škodováckých linek opravdu hodně a jedním z tamních nápadů byl i zákaz prodeje alkoholu. Když byl s touto myšlenkou konfrontován ministr vnitra Hamáček, zjevně se vyděsil. „Myslím, že není čas na takto drakonická opatření,“ prohlásil a dodal: „Nemůžeme lidem tu karanténu úplně zošklivit.“

Po nesmělé rozvaze o možnostech obecně závazných zákazových vyhlášek obcí rezignovaně zakončil: „Kdybychom lidem ještě zakázali pít, tak se bojím, že by ta vláda dlouho nevydržela.“

Jistě, žert. Navíc elegantně zapadající do nově objevené image lidového Hamáčka v pastelových mikinách. Ale možná také trochu sonda do hlubin české politické duše v dobách krize. Jako by tu rezonovala úvaha, že s patřičnou hladinkou kousne Čech i karanténu.

Vláda, jejíž ministr zdravotnictví dlouhodobě, ale marně razí tezi, že normální je nepít, se nakonec v boji s koronavirem bude štítit jediného opatření – prohibice. Ne že by bylo na první pohled jasné, jak by takový krok přispěl k ochraně před epidemií. Ale totéž lze říci i o některých opatřeních, která už platí – například o výjimce, jíž se mezi všemi zavíranými obchody dostalo květinářstvím.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chtěl Hamáčkovu upřímnost trochu korigovat, a tak ujistil občany, že si je vědom psychického tlaku, který z mimořádných opatření plyne. Proto jsou prý operátoři na koronavirové lince 1212 školeni i v poskytování psychické podpory volajícím. Uznejme, nebyl to špatný pokus. Nicméně – na zdraví!

Reklama

Související témata:

Doporučované