Hlavní obsah

Hranice jsou zavřené, vzkazuje Angela Merkelová uprchlíkům

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci na řecko-turecké hranici.

Reklama

Tisíce uprchlíků na řecko-turecké hranici nenechaly státy střední Evropy bez reakce. Angela Merkelová se snaží mírnit obavy a zdůrazňuje, že cesta do Evropy je zavřená. Maďarsko s Rakouskem mezitím posílají na hranice policisty. Do Řecka, kde policie hranici střeží všemi prostředky, míří i delegace nejvyšších představitelů Evropské unie. Kromě toho se dnešní Středoevropský deník věnuje i další německé razii proti pravicovým extremistům a polským poznatkům k vojenskému cvičení v Bělorusku.

Článek

Německo sleduje, jak se u řecké hranice s Tureckem srocují uprchlíci. Ti se dali do pohybu poté, co Turecko minulý týden po střetech v Sýrii oznámilo, že jim otevírá své západní hranice. Někteří z běženců podle Deutsche Welle mávají transparenty adresovanými přímo německé kancléřce Angele Merkelové, aby jim pomohla.

Paříž a Berlín, to jsou podle turecké televize hlavní cíle uprchlíků:

Ta jim ale poslala jasný vzkaz. „Zaregistrovali jsme, že migrantům a uprchlíkům bylo v Turecku řečeno, že cesta do Evropy je otevřená, ale to samozřejmě není pravda,“ řekl mluvčí Merkelové na tiskové konferenci svolané po setkání německé kancléřky se zástupci náboženských organizací i skupin zaměřujících se na migraci. Tématem mítinku bylo, jak čelit pravicovému extremismu a zmírnit strach imigrantů žijících v Německu.

Deutsche Welle u té příležitosti připomíná, že Německo už je jinou zemí, než bylo v roce 2015, a zmiňuje i to, že Merkelová tehdejší otevřenou imigrační politiku popsala jako chybu, která se nesmí opakovat.

Maďarsko pošle další policisty Skopji i Bělehradu

Přímou a hmatatelnou reakci si dění na řecko-turecké hranici vyžádalo v Maďarsku. Budapešť pošle do Srbska a Makedonie asi pět desítek policistů, kteří mají pomoci s ochranou hranic.

Do Makedonie má zamířit asi 30 policistů a do Srbska dvě desítky. Jejich úkolem bude hlídkovat na hranicích obou balkánských zemí a potenciálně pomáhat při zadržování uprchlíků nebo zásazích proti pašerákům lidí.

Na maďarsko-srbské hranici pomohou Rakušané

Celkem 21 policistů a dva policejní psi, to je pomoc, kterou Rakousko vyšle na maďarsko-srbské hranice. Mají tam pomáhat s ostrahou. V pondělí to oznámil rakouský ministr vnitra Karl Nehammer a jeho maďarský protějšek Sándor Pintér. Oba řekli, že rakouská policie tak podpoří Maďarsko v boji proti migraci.

Rakouský ministr dodal, že nyní jsou úřady mnohem lépe připraveny než v roce 2015, kdy propukla migrační krize.

Foto: Profimedia.cz

Řecká policie na hranicích použila slzný plyn.

24 000 běženců

Řecká policie v úterý oznámila, že k pondělnímu večeru zabránila asi 24 000 pokusů o ilegální překročení hranice. Na hranicích roste napětí, policie s armádou používají k zastavení uprchlíků slzný plyn i vodní děla.

Turecko obviňuje řeckou pobřežní stráž, že po migrantech u ostrova Lesbos dokonce střílela. Řecko přiznalo smrt jednoho dítěte, které se utopilo, když se člun s uprchlíky převrátil.

Do Řecka mezitím míří i vrcholní představitelé EU. S řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem se tam má sejít předseda Evropské rady Charles Michel, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

Německá policie si došlápla na další krajně pravicovou bojůvku

Ještě jednou se vrátíme k Německu. Tentokrát k tématu, kterému byl vlastně vyhrazen i výše zmiňovaný mítink Merkelové.

12 domovních prohlídek ve 3 spolkových zemích a 12 obviněných osob ve věku 19 až 57 let. Tak vypadá řečí čísel zatím poslední razie německých policistů namířená proti dalšímu krajně pravicovému seskupení. Podle německého deníku Der Spiegel jde o sdružení, které si říká „Aryan Circle Germany“. Rozhlasová stanice Deutschlandfunk dodává, že jde o německou mutaci rasistické organizace Aryan Circle, kterou v roce 1985 vytvořili v nápravném zařízení trestanci přesvědčení o dominanci bílé rasy (nezaměňovat s Aryan Brotherhood, Árijským bratrstvem, jinou rasistickou organizací vzniklou v amerických věznicích, pozn. red.).

Německá bojůvka měla plánovat menší rasisticky motivované trestné činy jako výtržnosti, ublížení na zdraví a ničení majetku. Policisté, kteří zatím nemají poznatky o konkrétních plánovaných akcích Aryan Circle Germany, teď budou analyzovat informace na záznamových discích, jež při raziích zabavili. Někteří obvinění, kteří budou vyšetřováni na svobodě, už za sebou mají krajně pravicovou minulost.

Polsko si všímá cvičení Britů v Bělorusku

V Polsku se pozornost médií kromě koronaviru, kterému jsme v kontextu střední Evropy z velké části věnovali včerejší Středoevropský deník, tento týden soustředí i na dění u východních sousedů.

Polský zpravodajský server Onet.pl, jehož zprávu dnes přebrala i ruská média, píše o cvičení britských vojáků v Bělorusku. Cvičení vojáků z členského státu NATO v Bělorusku je podle serveru „bezprecedentní a posílá „důležitý signál do Moskvy“.

Rusko v posledních měsících zvyšuje tlak na Bělorusko, aby přistoupilo na Putinův plán de facto spojit zemi s Ruskou federací.

Reklama

Doporučované