Hlavní obsah

Hranice USA s Mexikem hlídané vojáky, zkamenělina mořské ryby nalezená v Bavorsku a návštěva prezidenta Francie Macrona v Česku

Výběr událostí Pavlíny Kosové.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Z pátečních událostí vybírala politická reportérka Pavlína Kosová.

Článek

Transparency International se obává, že Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí neplní svou funkci. V otevřeném dopise předsedovi úřadu Vojtěchu Weisovi se tak organizace ptá, kdy budou výsledky kontrol finančních zpráv o kampaních pro loňské sněmovní, lednové prezidentské a říjnové senátní volby. Podle Transparency International je překvapující, že úřad dosud nepublikoval žádné závěry.

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že s pomocí vojáků uzavře hranice mezi Mexikem a Spojenými státy. Reagoval tak poté, co se na sever vydala skupina asi tří tisíc běženců ze Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly. Americký prezident tyto lidi označil za karavanu, kterou organizují opoziční demokraté.

Vědci objevili na území Bavorska zkameněliny ryby podobné dnešním piraňám. Pradávná ryba žila v mělkém tropickém moři před sto padesáti dvěma miliony let. Tyto ryby dorůstaly asi devíti centimetrů a žily v moři, zatímco všechny dnešní piraně jsou sladkovodní. Obývají řeky a jezera Jižní Ameriky.

Reklama

Doporučované