Hlavní obsah

Hranice zdobí obří kraslice, velikonoční akce však města zrušila

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obří kraslice či speciální pomlázkomat ozdobily v těchto dnech centrum Hranic na Přerovsku. Jarní výzdobou přivítal nadcházející Velikonoce například také Točák v Šumperku.

Článek

Samotné velikonoční akce však kvůli přetrvávající špatné epidemické situaci města již podruhé za sebou zrušila. Například v Přerově přijdou lidé i o velikonoční jarmark, kraslicovník či výstavu velikonočních ozdob.

Velikonoční výzdoba v Hranicích vzbudila mezi obyvateli velký ohlas, postarali se o ni zástupci městských kulturních zařízení (MKZ). „Stejně jako o Vánocích jsme se snažili soustředit na vizuální stránku, protože ani tehdy jsme nemohli dělat program. Chtěli jsme udělat maximum pro to, abychom v takové době lidem udělali radostné velikonoční dny,“ řekla ředitelka MKZ Hranice Naďa Jandová.

Kvůli rekonstrukci náměstí je velikonoční výzdoba přesunuta za zámek. K velikonočním atrakcím zájemce nasměruje speciální rozcestník. K vidění jsou například tři obří kraslice, další rekordní kraslice z dílny Antonína Vojtka z Břeclavi je usazena ve dvoraně hranického zámku. Nechybí zde také pomlázkomat, který zastupuje tradiční velikonoční zvyky a je volně k využití. „Vyrobili jsme také budkovník, jde o strom, na kterém je zavěšeno 40 ptačích budek v pestrých barvách,“ doplnila Jandová. Ani letos nechybí v Hranicích netradiční strom Kraslicovník, který tentokrát zdobí 3325 kraslic.

Do jarní výzdoby je zahalen také Točák v Šumperku, v jehož středu je umístěna bříza jako symbol jara, na které jsou zavěšeny dřevěné destičky s malovanými druhy ptáků, kteří se na jaře vracejí. „K jaru také neodmyslitelně patří Velikonoce, jejichž tradice budou bohužel stejně jako loni dotčeny vládními opatřeními,“ uvedla mluvčí radnice Soňa Singerová. Dodala, že ducha Velikonoc do Šumperka alespoň symbolicky přinesl velikonoční fotokoutek, který připravilo jako součást výzdoby města Středisko volného času Doris.

Naopak Přerov v souvislosti s opatřením vlády veškeré aktivity spojené s velikonočními oslavami města zrušil, týká se to jarmarku, kraslicovníku i výstavy velikonočních ozdob, tradic a řemesel v budově na náměstí TGM 16. Kraslice, na kterých už školky nebo občané začali pracovat, nezůstanou bez užitku. Své uplatnění najdou při velikonoční výzdobě města v příštím roce, sdělila mluvčí radnice Lenka Chalupová. Všechny velikonoční akce musela v souvislosti s epidemickou situací zrušit také Velká Bystřice na Olomoucku, folklorní bašta v regionu.

Reklama

Doporučované