Hlavní obsah

Hranici Čech a Moravy nakonec vyznačí. „Aféra byla absurdní,“ míní hejtman

Foto: archiv O. Mlejnka

Historik Ondřej Mlejnek s kolegou namalovali hraniční ukazatele na silnici I/34 u Vendolí a I/35 u Opatovce na Svitavsku.

Reklama

„Aféra, která vznikla okolo vyznačení česko–moravské hranice, byla naprosto absurdní,“ říká pardubický hejtman Martin Netolický. Kraj se proto rozhodl, že na historické pomezí nyní upozorní sám.

Článek

Prvního května označili historici na silnicích I. tříd v Pardubickém kraji bílou barvou historickou zemskou hranici Čech a Moravy. Akce vyvolala silný ohlas, věcí se dokonce zabývala s podezřením na spáchání trestného činu policie. Státní zástupce nakonec stíhání zastavil a vyznačení hranice nyní úřady řeší jako přestupek.

„Musím říci, že mě hned zpočátku tato aktivita zaujala a neviděl jsem v tom nic skandálního. Fakt, že to celé řešila policie, mi naopak přišel trapný,“ řekl dnes Seznam Zprávám hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Krajský úřad nakonec na historickou hranici upozorní sám. U silnic první a druhé třídy v místech, kde vede historická hranice Čech a Moravy, nechá postavit informační tabule s nápisem „Historická hranice Čech a Moravy“, a to v obou směrech. Bude jich zhruba deset.

„Hranice tady byla tisíc let, nevidím důvod, proč se tvářit, že nikoliv. Z naší strany nejde o žádný politický akt, nýbrž čistě historický. Tabule budou hnědé, takové, jaké lidé znají z okolí silnic, kde upozorňují na památky, hrady, zámky, turistické atrakce, historické zajímavosti,“ dodal Netolický.

Pardubický kraj podle něj vnímá, že má svou českou i moravskou část. „Víme, že například lidé v Moravské Třebové, na Svitavsku nebo v oblasti Malé Hané se ke svému moravství hrdě hlásí,“ dodal hejtman.

Incident z česko-polské hranice zaujal i světová média.

S instalací informačních cedulí podle něj předběžně souhlasí Ředitelství silnic a dálnic, povolit je ještě bude muset policie, starostové a další instituce. U silnic by se tak podle Netolického mohly objevit během léta. Hejtman o tomto řešení jednal i s historiky, kteří před několika týdny na silnicích I. tříd historickou zemskou hranici Čech a Moravy vyznačili, a i pro ně je to přijatelné řešení.

Jak řekl webu Zprávy z Moravy jeden z aktérů, archeolog a historik Ondřej Mlejnek, hlavním důvodem pro jejich akci bylo, že „tisíciletá hranice Čech a Moravy se pomalu stírá a lidé už ani nevědí, kde přesně leží, spousta lidí si mylně myslí, že žijí v Čechách místo na Moravě“.

Na dotaz, proč si pro vyznačení hranice vybrali právě 1. květen, odpověděl: „Na Moravě existuje tradice, že v noci z 30. dubna na 1. května bývají pomalovávány silnice a většinou ty nápisy hlásají něco, o čem všichni vědí, ale moc se o tom z různých důvodů nemluví. Například proto, že vrchnost nechce aby se o tom mluvilo.“

„Od samého počátku, kdy tato „kauza“ vznikla, jsem přesvědčený, že se jedná o počin, který není nijak společensky nebezpečný a navíc upozorňuje na historii, která mne dlouhodobě zajímá. Možnost na vybraných silnicích osadit například známé hnědé značky mi přijde jako důstojná připomínka, která není nijak narušující pro bezpečnost silničního provozu,“ dodal Netolický.

Investorem značení bude Pardubický kraj. „Jedná se o natolik zajímavou záležitost, že bychom mohli z rozpočtu Pardubického kraje zafinancovat výrobu a osazení těchto značek na vybraných místech. V minulosti jsme již něco podobného učinili a myslím si, že poté, co si vyjasníme jednotlivá místa a domluvíme se se starosty obcí a dalšími partnery, bychom mohli být investorem i v tomto případě,“ uzavřel hejtman.

Reklama

Doporučované