Hlavní obsah

Hrát fotbal bez očkování je jako řídit s alkoholem v krvi, míní trenérské eso

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp rozvířil stojaté vody stran otázky očkování hráčů v Premier League.

Reklama

Článek

Premier League měla se svou ambiciózní očkovací kampaní patřit mezi vzory. Nejnovější čísla ale ukázala, že zůstalo u slibů. Jen sedm z dvaceti klubů na konci září hlásilo naočkovanou aspoň polovinu kádru.

Z dostupných dat vyplývá, že optimistická covidová předsevzetí nedodržuje ani většina anglických velkoklubů, natož zbytek ligy. Proč tomu tak je?

„Jürgen Klopp, současný trenér Liverpoolu, vyvolal pozdvižení svým výrokem, v němž nenaočkované fotbalisty přirovnal k lidem, kteří požívají alkohol za volantem. V rozhovoru pro Sky Sports reagoval na nečekané zjištění, že jen sedm týmů z dvaceti v rámci Premier League mělo na konci září naočkovanou aspoň polovinu hráčů. Přitom podle původního anglického plánu by na začátku září měla být naočkována prakticky celá soutěž. Jediní Wolves mají naočkovaný kompletní kádr. Reds jsou podle Kloppa očkovaní na 99 %,“ vypočítává Jiří Hošek, autor podcastu Angličan.

Foto: Seznam Zprávy

Přijďte na Repre pivo s Angličanem! Hlaste se na e-mail olga.rychtarova@sz.cz.

„Nejdřív jsme chválili Premier League a celkově to anglické profesionální fotbalové prostředí, když to vypadalo, že jsou odhodlaní s covidem opravdu zatočit a představili jasný plán. Jenže teď se ukazuje, že to nebude v Anglii tak horké. Podle mě je otázka očkování něčím, co fotbal zásadně přesahuje svým významem, a je zapotřebí konat. Dnes se očkování jeví jako ta nejúčinnější možná obrana vůči viru, to snad ani samotní hráči až tak nerozporují. Problém může nastat v situaci, kdy mají pocit, že jim to někdo nutí. Na to jsou v Anglii teď velmi hákliví,“ upozorňuje Karel Tvaroh, hráč sparťanské rezervy.

Britská vláda navíc v týdnu potvrdila, že plně naočkovaní fotbalisté mohou nově odletět na reprezentační srazy i do „červených“ zemí, tedy do míst, jejichž návštěvu vláda považuje za nejrizikovější. Po návratu mohou hráči během karantény trénovat i hrát. Dále také nemusí do karanténního hotelu.

„Je tak trochu otázkou, proč by očkování i za takových okolností hráči odmítali. Jsem v šoku z těch čísel. Říkám si, že pro ty hráče může být překážkou představa, že s očkováním ztrácí svobodu. Angličané si na tom pocitu poměrně jasně zakládají. Jde jim podle mě primárně o ten princip než o to, že by zpochybňovali účinnost nebo rizika očkovací kúry,“ míní Martin Minha, moderátor Českého rozhlasu.

Ani v nejnovějším vydání podcastu Angličan nechybí česká ulička s názvem Bramborový salát. Rubrika o Češích v Premier League mimo jiné přinesla rozbor zákroku pěstmi Tima Krula, který místo míče vyboxoval hlavu Matěje Vydry. Zjevný faul zůstal rozhodčími k překvapení všech ve studiu nepotrestán. „Matěj Vydra by ale měl být v pořádku a měl by být spolu s Tomášem Součkem exkluzivním hostem středečního Repre piva s Angličanem,“ potvrdil v podcastu Jiří Hošek.

Nejnovější Angličan vyhlíží také kvalifikační duel Česka s Walesem, analyzuje šlágr kola mezi Liverpoolem a Manchesterem City a všímá si herní krize Manchesteru United. A jak si vedli Vladimír Coufal s Tomášem Součkem v dresu Hammers proti nováčkovi z Brentfordu? To se dozvíte v nové epizodě Angličana! Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku nebo na Podcasty.cz.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Poslouchejte každé úterý na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované