Hlavní obsah

Hrát na kytaru během vlastní operace mozku? Jihoafrický jazzman to zvládl

Jazzový hudebník Musa Manzini dokázal hrát při šestihodinové operaci mozku na kytaru.Video: Reuters

 

Reklama

Jihoafrický jazzový hudebník Musa Manzini se úspěšně zotavuje po šestihodinové operaci mozku, při níž hrál na kytaru. Přáli si to tak lékaři, protože chtěli zabránit poškození mozkových oblastí zapojených při hraní. Manzini měl mozkový nádor.

Článek

„Rozhodlo se to tak s ohledem na moji hudební kariéru,” sdělil multiinstrumentalista. Operaci provedli minulý týden neurochirurgové v nemocnici v Durbanu. Manzini trpěl neurologickými problémy od roku 2006.

„Byl to velmi nepříjemný pocit. Je obtížné soustředit se, když jste ve stavu mezi celkovou anestezií a vědomím a slyšíte v mozku zvuky pájecí pistole,” řekl Manzini o operaci.

Šéf operačního týmu Basil Enicker sdělil jihoafrickému serveru IOL, že bylo nutné zvolit tuto formu zákroku. „Mohli jsme tak před vynětím nádoru prozkoumat jednotlivé části mozku a při zákroku pak bylo možné minimalizovat poškození,“ řekl. Lékaři se chtěli vyhnout následkům, jako je ochrnutí.

Manzini, který se chce znovu vrátit na pódium, řekl, že je lékařům vděčný a že si myslí, že „lidé nedoceňují instituce veřejného zdravotnictví“. „Byl to úspěch, největší riziko bylo ochrnutí. Nejsem ochrnutý, stále mám kontrolu nad svými končetinami a jsem v dobré náladě,“ sdělil.

Reklama

Související témata:

Doporučované