Hlavní obsah

Hrazené testy? „Platí nám to zaměstnavatel,“ říkají neočkovaní

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kdo není očkovaní nebo nemá žádanku od lékaře, musí si testy na covid platit.

Reklama

V pondělí začala platit nová pravidla testování. Reportéři Seznam Zpráv zjišťovali, zda zájem v testovacích centrech opadl. Většina neočkovaných lidí přišla s tím, že jim testy proplatí zaměstnavatel. Nebo měli žádanku od lékaře.

Článek

„Od rána sem chodí daleko méně lidí než obvykle. A asi 90 procent z nich netuší, že když mají očkování, test si neplatí,“ sdílí svoje poznatky David, který pracuje v odběrovém centru na pražském Václavském náměstí. Podle něj byli od rána všichni, kteří se šli testovat, připraveni s peněženkami.

Je pondělí 1. listopadu, od tohoto dne platí, že si lidé musí zaplatit PCR i antigenní testy, pokud nejsou očkovaní nebo nemají žádanku od lékaře. Výjimku mají také děti a mládež do 18 let, právě ti v doprovodu rodičů tvořili ve frontách, které se tvořily hlavně před osmou ráno, většinu.

„Jedu za klientem, proto se nechávám testovat. Očkovaný nejsem, protože nejsem riziková skupina, už jsem to jednou prodělal a moje tělo to zvládlo bez problémů,“ odpovídá na dotazy Seznam Zpráv třicetiletý muž, který jde jako samoplátce na antigenní test. Zpoplatnění ho ale netrápí. Testy mu proplácí zaměstnavatel.

Stejně to mají i čtyři lidé, kteří postávají před odběrovým centrem o pár set metrů dál v Hybernské ulici. Všichni mají testy proplacené zaměstnavatelem nebo přišli se žádankou od lékaře. „Kolegyně měla oboustranný zápal plic způsobený covidem, tak nás šéf poslal radši všechny na testy,“ zdůvodňuje Michal.

Ani v soukromém odběrovém a očkovacím místě v ulici Na Příkopě se v pondělí dopoledne fronty netvoří. „Chodí sem asi o 40 procent méně lidí než před půl rokem, a to i na očkování i na testování,“ popisuje tamní pracovnice Kateřina Eisnerová.

Sdílí také zkušenost, že nemalá část lidí, kteří si u nich nechali aplikovat první dávku, už nepřišli na druhou. „Třeba měli špatné zkušenosti, měli horečky a bylo jim zle. Tak si nechali jen změřit protilátky a zjistili, že už jich mají dostatek, a na druhou dávku nepřišli,“ dodává.

Je to psané v Bibli

Naopak fronta na očkování, která se již několik dnů tvoří na pražském hlavním nádraží, kde je zřízené centrum bez registrace, se nekrátí. „Nejsem očkovaná z křesťanských důvodů, nechtěla jsem, protože to je psané v Bibli,“ říká Seznam Zprávám paní Viktorie, která čeká úplně na konci dlouhé řady.

„Musím živit rodinu,“ odpovídá na otázku, proč se tedy rozhodla vakcínu proti covidu-19 nakonec přeci jenom podstoupit.

„My jsme to nepotřebovali, ale abychom mohli do hospody, tak se očkovat jdeme,“ vysvětlují svoje důvody dva třicátníci. Dodávají také, že z pracovních důvodů jezdí často do zahraničí, a potřebují tak očkování k bezproblémovému přejezdu hranic.

Kousek před nimi čeká dvaadevadesátiletá paní Danuše. Svěřuje se, že si jde už pro třetí dávku, a s rozpaky přijímá informaci od reportérky, že třetí dávky v tomto očkovacím centru nepodávají. Očkuje se tu pouze jednodávkovou vakcínou firmy Johnson&Johnson.

„Už si počkám,“ říká seniorka, která stojí o holi už téměř u vchodu do očkovacího centra na nádraží. Má za sebou už hodinu a půl čekání ve frontě. „Čekala jsem, že mi přijde SMS, ale nic mi nepřišlo. Byla jsem i za mojí lékařkou, ale říkala, že se musím registrovat. Tak to jdu zkusit sem,“ vysvětluje.

Očkovací centrum na hlavním nádraží v Praze vede v popularitě. Fronty se tu od ohlášení zpřísnění opatření stojí každý den. Kdo ale nemá čas čekat, může stále zvolit formu registrace na jiném očkovacím místě. Třeba ve Spálené ulici, kde sice fronta není, ale sestřičky mají co dělat. „My tu máme lidi jen s registrací, čekali jsme nával, takže sem lidé chodí na konkrétní časy,“ říká jedna z nich. Až do teď prý spíše očkovali třetí dávky, ode dneška mají k dispozici i jednodávkovou vakcínu společnosti Johnson&Johnson.

Největší zájem ale stále zůstává v místech, kde se lidé nemusí k očkování registrovat. V hlavním městě jsou to už jen tři místa, na hlavním nádraží, v obchodním centru Chodov a v soukromé ordinaci ve Stodůlkách.

Reklama

Související témata:

Doporučované