Hlavní obsah

Hřbitovy na jižní Moravě zůstanou v období Dušiček otevřeny déle

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hřbitovy v Jihomoravském kraji budou v období Dušiček otevřeny déle než obvykle. Jejich správci chtějí, aby se tam návštěvníci co nejméně shlukovali.

Článek

V Brně letos nebude po Ústředním hřbitově jezdit minibus, který fungoval loni poprvé a využilo jej 1900 lidí. Důvodem je právě snaha zamezit většímu shlukování lidí jak v minibuse, tak při čekání na něj, řekl ČTK náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Brněnské hřbitovy budou mít rozšířenou otevírací dobu od čtvrtka do 6. listopadu. „Na Ústředním hřbitově a hřbitově v Židenicích bude otevřeno od 7:00 do 19:00 a na ostatních brněnských hřbitovech od 7:00 do 21:00. Chceme, aby se návštěvy hřbitova co nejvíce rozmístily v daném čase. Zároveň žádáme návštěvníky, aby dodržovali všechna důležitá epidemiologická opatření. Především, aby se na hřbitovech pohybovali s nasazenými rouškami a v doporučených rozestupech,“ řekl Hladík.

Městští policisté v období Dušiček posílí své kontroly na hřbitovech. Zaměří se především na ochranu před krádežemi výzdoby nebo vloupání do aut či usměrňování dopravy. „Opatření jsou standardní jako každý rok. Hlavně na Ústředním hřbitově a v Židenicích je třeba řídit dopravu, jinak působíme spíše preventivně. Zda mají lidé nasazené roušky, primárně kontrolovat nebudeme. Předpokládáme, že si prostředí hřbitova spojí s tím, že jsou venku a mít je nebudou, takže jsme připraveni je informovat a nabádat k jejich nasazení,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Brno má 11 hřbitovů. Největší je Ústřední hřbitov Brno. Další hřbitovy mají například městské části Komín, Královo Pole, Líšeň, Soběšice, Žebětín a Židenice.

Rozšíření otevírací doby plánují také další větší města v regionu. Ve Vyškově budou mít tři hřbitovy, které město spravuje, od soboty do pondělí otevřeno až do 20.00, tedy o dvě hodiny déle než obvykle. O několik hodin déle zůstanou návštěvníkům přístupné i hřbitovy ve Znojmě a v Blansku.

Hřbitov v Hodoníně bude do konce října otevřený standardně od 7:00 do 19:00. V listopadu bývá otevřeno do 17:00. Představitelé města nyní jednají o prodloužení otevírací doby 1. listopadu do 19:00 a 2. listopadu do 22:00.

Déle otevřený zůstane v následujících dvou víkendech hřbitov ve Šlapanicích na Brněnsku. Přístupný bude až do 22:00. Lidé tam také mohou využít nové parkoviště vedle hřbitova.

Reklama

Doporučované