Hlavní obsah

Rozhodčí z haly, kde spadla střecha. Když se ozvalo praskání, zavelel k útěku

Florbalový rozhodčí o pádu střechy haly

 

Reklama

Nová hala v České Třebové stála 58 milionů. Během zápasu florbalových dorostenců spadla střecha.

Článek

Florbalový rozhodčí Jiří Němec se těšil na den, kdy si konečně zapíská zápas v nové hale, kterou postavili v jeho městě.

Nakonec však o sobotě mluví jako o dni, kdy se podruhé narodil.

A nejen on.

Právě rozhodčí z České Třebové totiž rázným pokynem v první minutě dorosteneckého zápasu dost možná desítkám lidí zachránil život nebo minimálně zdraví. Uslyšel praskání dřevěných nosníků střechy, rychle pochopil, co se děje, a zavelel k útěku.

„Všichni jsme začali utíkat k východu, byla to spontánní reakce. Povedlo se to docela organizovaně, poměrně bez potíží,“ řekl Seznamu Zprávy s denním odstupem od dramatických okamžiků, kdy v úplně nové sportovní stavbě spadla střecha.

Video ukazuje zkázu nové haly. Při útěku před hroutící se střechou v Třebové se zranili tři lidé. 

Policie a hejtmanství vyšetřuje pád střechy nové haly.

V České Třebové byl v sobotu rozehrán dorostenecký florbalový turnaj krajských reprezentací. Jeho finále mělo být v neděli tím, co novou halu oficiálně otevře.

Nehoda přišla naštěstí až během posledního sobotního zápasu turnaje, takže hodně lidí v tu dobu už z haly odešlo.

„Ozvalo se praskání dřevěných nosníků. Pak bylo vidět, jak si začíná střecha sedat. Byly tam dvoje nebo troje dveře. Zrovna ty, ke kterým jsem běžel, se otevíraly dovnitř, kluci s nimi lomcovali obráceně, tak jsem jim pomohl otevřít,“ vzpomíná rozhodčí Němec.

V hale bylo v tu chvíli zhruba osmdesát lidí. Až na tři drobnější zranění se nikomu nic nestalo. „Hráčů kolem čtyřiceti, několik trenérů, dvacet pořadatelů, dva rozhodčí, nahoře v ochozech asi dvacet lidí, většinou rodiče,“ popisuje sobotní večer Jiří Němec a říká, že sobotní večer oslavil jako druhé narozeniny.

„Jsem místní, Třebovák, těšili jsme se na novou halu, tohle nikdo nemohl předvídat. Ale věřím, že se to nějak vyřeší. Bylo to nepříjemné, ale stalo se…“

V neděli, den po neštěstí, se začal pád střechy vyšetřovat.

Halu nechal ze svého rozpočtu postavit kraj, stála zhruba 58 milionů. Kolaudována byla v první pracovní den nového roku, tedy asi dva týdny před tím, než spadla střešní konstrukce.

„Nevěřím, že se to stalo kvůli sněhu," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Je to naprosto neuvěřitelné, co se dnes může stát."

Hned na neděli hejtman svolal hlavního projektanta, dodavatele stavby, statika. Zkoumat se bude projekt i způsob, jakým hala byla postavena. Policie k vyšetřování pozvala vlastního statika.

Halu, která má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů, postavilo pardubické hejtmanství v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické. Kromě studentů ji měly využívat i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.

Reklama

Doporučované