Hlavní obsah

Hrdinové z lidu: bojovali s útočníky holýma rukama i velrybí kostí

Výbuch taxíku před liverpoolskou ženskou nemocnicí.Video: twitter/StephenJohnPeel, AP

 

Reklama

Nedělní události v Liverpoolu ukázaly, jak důležité je v boji s terorismem pohotové jednání. Taxikář David Perry útočníka zamkl v autě. Podívejte se na další příběhy z Británie, jak „obyčejní lidé“ porazili teroristy.

Článek

V neděli 14. listopadu vezl taxikář David Perry pasažéra, jehož chování se mu zdálo neobvyklé. Podezření zesílilo, když muž znenadání změnil cíl své cesty. Původně mířil k liverpoolské katedrále, ale když zpozoroval, že ulice kolem svatostánku jsou zablokované kvůli probíhajícímu vzpomínkovému obřadu, požádal Perryho, aby zastavil před liverpoolskou ženskou nemocnicí, píše deník The Sun.

Vzápětí řidič zpozoroval, jak jeho pasažér manipuluje s jakýmsi podezřelým zařízením, které měl připnuté k oblečení. Následovala exploze. Perry mezitím pohotově vyskočil z vozu a prozíravě ho uzamkl. Auto zachvátily plameny.

Perryho s lehkým zraněním převezli do nemocnice, ze které byl však již propuštěn a zotavuje se doma. Útočník byl na místě mrtev. Taxikář svým pohotovým jednáním zřejmě předešel daleko rozsáhlejší katastrofě.

Starostka Liverpoolu Joanne Andersonová prohlásila Perryho za hrdinu.

Hrdina s velrybí kostí

Odvaha obyčejných lidí ve vypjatých situacích v Británii není výjimkou. Svým odvážným činem se řidič taxislužby David Perry zařadil po bok dalších „hrdinů z lidu“.

Mezi ně se řadí několik odvážlivců, kteří pohotově zasáhli při teroristickém útoku v roce 2019 na mostě London Bridge v britské metropoli. Jedním z nich byl Polák Łukasz Koczocik, který pracoval v Londýně jako šéfkuchař.

Útočník Usman Khan nejprve ohrožoval návštěvníky nedaleké Fishmonger’s Hall, kde právě probíhala konference převýchovného programu pro vězně, jíž se Khan účastnil.

Pohotový Koczoczik zaslechl křik a neprodleně se odebral do sálu, kde strhl ze zdi velrybí kel a jal se s násilníkem bojovat, přičemž utrpěl několik bodných ran. Společně s několika odvážlivci poté vytlačili útočníka ven z budovy a ten prchl na nedaleký most, kde ho následně zastřelili příslušníci policie.

Pěstmi proti přesile

Dalším příkladem neskonalé odvahy může být také sedmačtyřicetiletý Roy Larner. Fanoušek fotbalového klubu F.C. Millwall se neohroženě postavil atentátníkům, kteří v roce 2017 zaútočili noži na zákazníky několika barů a restaurací nedaleko stanice metra London Bridge.

Larner se s nimi rozhodl bojovat holýma rukama. Jeho výkřiky navíc poskytly ostatním zákazníkům restaurace prostor a čas k útěku. Sám utržil osm bodných ran, na rukou, hrudi a hlavě, avšak útok přežil.

Dalším hrdinou tohoto útoku je bezesporu pochůzkář Wayne Marques, který vyrazil proti agresorům ozbrojený pouze obuškem a v souboji utrpěl několik závažných bodných zranění.

Foto: Profimedia.cz

Roy Larner několik dní po propuštění z nemocnice.

Pohotovost a odvaha obyčejných lidí se samozřejmě neomezuje pouze na území Británie. Za zmínku stojí případ z roku 2015, kdy trojice mužů zneškodnila útočníka, který měl v úmyslu ohrozit cestující ve vlaku z Amsterodamu do Paříže.

Šestadvacetiletý muž marockého původu měl u sebe útočnou pušku AK-47, pistoli a nůž na koberce. Jedním z odvážlivců byl Spencer Stone, mechanik amerického letectva. Ten se na muže, který přicházel uličkou se zbraní v ruce, vrhl jako první a povalil ho na zem.

Druhý muž Alex Skarlatos následně vytrhl útočníkovi zbraň z ruky a mlátil ho, dokud nebyl v bezvědomí. Společně s nejstarším z trojice Britem Chrisem Normanem pak nebezpečného muže svázali a drželi na zemi. Všichni tři byli oceněni medailí za hrdinství.

Foto: Profimedia.cz

Hrdinové s prezidentem Hollandem.

Reklama

Související témata:

Doporučované