Hlavní obsah

Hřebčín ve Slatiňanech opravil jízdárnu a vybudoval nové kolbiště

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Hřebčín ve Slatiňanech zahájí sezonu 2021 s rekonstruovanou krytou jízdárnou a novým kolbištěm. Oprava jezdecké haly stála asi 30 milionů korun, kolbiště o velikosti 100 krát 50 metrů deset milionů korun.

Článek

„Peníze poskytl zřizovatel Národního hřebčína Kladruby, jímž je ministerstvo zemědělství. Jízdárna i kolbiště jsou zatím ve zkušebním provozu,“ řekl ředitel hřebčína Kladruby Jiří Machek. První závody by se měly ve Slatiňanech konat 13. února 2021, kdy se uskuteční základní kolo Zimního jezdeckého poháru. Podle Machka bude kolbiště sloužit primárně pro výcvik starokladrubských vraníků, ale i k pořádání výkonnostních zkoušek koní a jezdeckým soutěžím nebo soutěžím spřežení.

U venkovní plochy vznikla tribuna pro 500 diváků. Pro zavlažování kolbiště byla vybudována podzemní akumulační jímka na dešťovou vodu o objemu 530 krychlových metrů. Krytá jízdárna má vnitřní rozměry 55 krát 22 metrů, z původní haly zůstaly jen obvodové zdi. Nová je střecha, opláštění, zázemí pro diváky a zaměstnance a rovněž vnitřní tribuna, na niž se vejdou tři stovky návštěvníků.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem v červenci ve středisku ve Slatiňanech otevřel nové turistické informační centrum. Vzniklo rekonstrukcí historického památkového objektu u vstupu do areálu. Chystá se také rozsáhlá obnova výcvikového střediska v Heřmanově Městci. Historický areál je ve špatném stavu, náklady na opravy by měly dosáhnout asi 67 milionů korun.

Reklama

Doporučované