Hlavní obsah

Hřebík fotbalu předpověděl cestu, po níž kráčí Klopp. V sobotu bude na Seznamu glosovat zápas Liverpoolu

Jaroslav Hřebík, fotbalový expert, od kterého se německy mluvící kouči nechali inspirovat víc než ti čeští.Video: Jakub Burian

 

Reklama

Hostem sobotního přenosu Televize Seznam z utkání anglické Premier League mezi Liverpoolem a Bournemouthem bude v sobotu 9. února Jaroslav Hřebík, český otec presinku, tedy způsobu hry, který dovedl k dokonalosti právě úspěšný trenér liverpoolských barev Jürgen Klopp.

Článek

V době, kdy celá fotbalová planeta přecházela na zónový způsob bránění dle vzoru francouzských mistrů světa Zidana, Deschampse, Thurama a spol., vsázela Chovancova česká reprezentace pěkně postaru na „osobku“ a Jaroslavu Hřebíkovi, tuzemskému věrozvěstovi moderního způsobu hry, se zdejší pivní analytici pošklebovali, že je „ten vědátor se čtvercema“.

Přehlédli mimo jiné, že i díky „těm čtvercům“ na podzim 1998 vyřadila Hřebíkem vedená Slavie z Poháru UEFA tým Schalke, který stejnou soutěž rok předtím vyhrál.

Nepostřehli, že právě brilantně realizovaný presink, ordinovaný Hřebíkem, pomohl v sezoně 2001/02 pro změnu pražské Spartě k průlomovému úspěchu v Lize mistrů.

To když po remíze na Bayernu přišly ve skupině úspěchy s Feyenoordem i Spartakem Moskva. A následně i důstojné účinkování v osmifinálové skupině s Realem Madrid, Panathinaikosem i Portem, na jehož lavičce tehdy seděl jistý Jose Mourinho. A mnohými vysmívaný Hřebík ho tehdy na Letné porazil 2:0. Góly dávali Sionko a Jarošík.

Sledujte sobotní přenos na Televizi Seznam

Co? Přímý přenos anglické Premier League: Liverpool – Bournemouth

Kde: Televize Seznam

Kdy? V sobotu 9. 2. od 15:30

Kdo: Studio, jehož hosty budou Jaroslav Hřebík a Luděk Mádl, moderuje Jiří Hošek. Přenos komentuje Viktor Kábele

Nejvíc se asi vzpomíná na domácí zápas s Realem Madrid, ve kterém hosté nastoupili s kompletní plejádou hvězd. A Iker Casillas, Roberto Carlos, Luis Figo, Zinédine Zidane či Raúl s Morientesem měli s Hřebíkovou Spartou opravdu co dělat, aby si domů odvezli výhru 3:2.

Co fungovalo v Evropě proti technicky lépe vybaveným fotbalistům, to už, pravda, na domácí ligové půdě, kde bylo třeba zalezlé soupeře přehrát, tolik nesvítilo. A navzdory evropskému sukcesu už Hřebíkovi nebylo umožněno ligovou sezonu ani dokončit.

Na lavičku Sparty se pak vrátil ještě po překvapivém vyhazovu Františka Straky. Nový majitel klubu Daniel Křetínský tehdy Hřebíka angažoval proti vůli košťálovsko-peltovského křídla, které si následně dalo záležet na tom, aby se celé prostředí, včetně rozhodčích, fanoušků i velké části médií postavilo ostře proti Hřebíkovi.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

Sobota 9. 2. –15:30: Liverpool – Bournemouth

Sobota 16. 2. – 18:00: Hertha – Werder Brémy

Sobota 23. 2. – 17:45: Bologna – Juventus

Středa 27. 2.- 20:45: Manchester City – West Ham

Tomu se nepodařilo najít společnou řeč ani s oporami typu Karla Poborského, Jaromíra Blažka a spol. Takže tahle mise byla vlastně od začátku odsouzena k neúspěchu.

Další Hřebíkův návrat na Letnou pak přišel v prosinci 2010. Znamenal odlifrování Řepky a spol. a obrovskou šanci pro nadané chlapce z ročníku 1992, jako byli Pavel Kadeřábek, Ladislav Krejčí či Jakub Brabec. Při omlazení kádru, který vedli Hřebík s Martinem Haškem, ale došlo ke ztrátě podzimního náskoku, a tím i mistrovského titulu. Takže Hřebíkovi odpůrci opět slavili.

A český fotbalový vizionář se tehdy přesunul na Strahov, kde se od té doby coby šéftrenér věnuje rozvoji sparťanské mládeže.

Už za týden se ve víkendovém fotbalovém přenosu Televize Seznam objeví nová, přesto známá tvář: Jaromír Bosák.Video: Seznam Zprávy

A jakou má Jaroslav Hřebík vazbu na Liverpool? Tu zásadní. Fotbalovou. V podání Jürgena Kloppa předvádějí Reds způsob hry, který právě Jaroslav Hřebík v minulosti opakovaně předpověděl a prezentoval. Třeba coby pedagog frekventantů studia trenérské licence.

Jenomže zatímco před českými studenty trvala Hřebíkova prezentace nácviku presinku zhruba 40 minut, studenti div nezívali a doplňujícími dotazy se příliš nezdržovali, když o pár měsíců později přijeli do Prahy na kongres mladí trenéři ze zahraničí, vypadalo všechno úplně jinak.

Hřebík se po stejné prezentaci, která se protáhla na mnohem delší časový úsek, ocitl pod přívalem jejich otázek, jeho modelu nácviku presinku věnovali mimořádný zájem a pozornost. A když si Hřebík později prohlížel jejich seznam, našel na něm třeba jméno Ralpha Hasenhüttla, Rakušana, který v uplynulých sezonách udělal „díru do Bundesligy“ s týmem Lipska a teď vede v Premier League tým Southamptonu.

Opakuje se tak trochu příběh o tom, jak Matthias Sammer na začátku tisíciletí zavedl v Německu centrální fotbalovou metodiku pro akademie přesně podle vzoru někdejších československých TSM, tedy Tréninkových středisek mládeže. A vznikla tak německá generace mistrů světa 2014.

I z Hřebíkových metod a vidění fotbalu se Němci poučili lépe než domácí trenéři. Ralf Rangnick, současný kouč Lipska, si například objednal jeho knihu Trilogie presinku. „Vědecký pohled na fotbal“, v Česku vysmívaný, zase proslavil Juliana Nagelsmanna, zázračného trenérského mladíka z Hoffenheimu. A na vrcholu celé pyramidy stojí samozřejmě Jürgen Klopp.

Pravda, jedna věc ho od Hřebíka odlišuje zcela zásadně. Klopp je mnohem lepší psycholog, velmi citlivě po lidské stránce pracuje s týmem i s jednotlivci. V tom byl Jaroslav Hřebík vzhledem ke svému prchlivému naturelu vždy trochu limitovaný.

Tradují se historky, kterak ve vzteku mrštil mobilem do mísy bramborového salátu, aby tak doma „vylepšil“ vánoční atmosféru. Jindy zase v afektu praštil o beton ovladačem od garáže, v důsledku čehož se pak nějaký čas nedostal k zaparkovanému automobilu.

Výlev s nejveselejší pointou přišel, když Hřebík vedl Plzeň proti Českým Budějovicím. Rozvášnil se tehdy tak, že od lavičky vystartoval jako blesk směrem k postranní čáře, aby tam vyplísnil své hráče, že neplní taktické pokyny. Jenže nevzal v potaz zmrzlý terén. Hřebík na něm uklouzl a následovala nekontrolovatelná jízda sakrujícího trenéra až daleko, daleko do hřiště. Diváci se mohli smíchy potrhat.

A bez odezvy to pak na pozápasové tiskovce nenechal kouč soupeře Pavel Tobiáš, který zavtipkoval, že kouč Plzně byl v jihočeském pokutovém území častěji než jeho útočníci.

Čas mnohé zahojil – a ve fotbale dal Jaroslavu Hřebíkovi v mnohém za pravdu. V sobotu 9. února přijde svými postřehy oživit přenos Televize Seznam z utkání Liverpool – Bournemouth, který začíná v 15.30.

Reklama

Doporučované