Hlavní obsah

Hřensko na Děčínsku počítá ztráty kvůli zastavení turismu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Obec Hřensko na Děčínsku se v nedávné minulosti musela několikrát vyrovnat s následky povodní, letos počítá ztráty kvůli zastavení turistického ruchu. Přijde o miliony korun, s nimiž každoročně počítá v rozpočtu.

Článek

Polovinu návštěvníků v hraniční obci doposud tvořili cizinci. ČTK to dnes řekl starosta Zdeněk Pánek (nezávislý).

Do Hřenska zavítá každoročně přes 400 000 lidí. Nejčastějším cílem návštěv je Pravčická brána a soutěsky na říčce Kamenici. Z provozu lodiček a parkovišť má obec příjmy, které slouží na investice. „Ztráty budou v milionech korun. Máme už teď výdaje, protože jsme třeba přijali převozníky, ale nevyděláváme nic. Každý den se ztráta jen prohlubuje,“ uvedl Pánek.

V obci bylo vše připravené na zahájení sezony k 28. březnu. Protože turisté míří do Českého Švýcarska hlavně od jara do podzimu, místní si během nejvýše sedmi měsíců vydělají na celoroční živobytí. „Na duben měly penziony a hotely nasmlouvané hosty, vše bylo obsazené, vše se muselo zrušit,“ uvedl Pánek. „Ztráty v celé naší oblasti odhaduji na desítky milionů korun,“ dodal.

Obec počítala pro letošní rok v rozpočtu s příjmy 11,5 milionu korun a výdaji 20,566 milionu korun, přičemž rozdíl pokryl zůstatek z předchozího roku. „Chtěli jsme udělat sportoviště, zázemí pro hasiče, vše to musí jít stranou. Víme, že už se to nedá dohnat, nyní jde o to, aby ztráty nebyly tak výrazné,“ uvedl starosta.

Mezi hosty z ciziny v Hřensku převažovali tradičně Němci, v posledních letech se zvýšil počet turistů z Polska, Pobaltí. „Je otázka, zda Češi dokážou plně nahradit tento výpadek. Nemáme s tím zkušenosti, neumíme si to představit,“ poznamenal starosta.

Do soutěsek se nyní vydávají spíše jednotlivci. V běžné sezoně jsou parkoviště o víkendu plná, čekají se fronty u stánků s občerstvením. Uplynulou sobotu stálo v obci několik aut. Podél Kamenice se prošlo nemnoho lidí.

Reklama

Doporučované