Hlavní obsah

Hřib: Praha vypoví smlouvu s Čínou. Partnerství je k ničemu, když s námi nemluví

Praha vypoví smlouvu s Pekingem. „Pro byznys v Číně musíte opustit ideály,“ říká podnikatelVideo: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vedení Prahy je krok od vypovězení memoranda o spolupráci s Čínou. Městská rada by to měla schválit v říjnu. Čína totiž zrušila koncerty pražských orchestrů – reagovala tak na cestu pražského primátora na Tchajwan, který Peking považuje za svůj.

Článek

„Aktuálně stále probíhá vyjednávání s Pekingem. Chceme odstranit z partnerské smlouvy článek číslo 3,” potvrdil Seznamu primátor hlavního města Zdeněk Hřib. Ve zmíněném článku Praha uznává celistvost jednotné Číny. Tedy i to, že poloostrov Tchajwan je její součástí.

„Pokud máte partnera, který vám neodpovídá, tak je na místě se ptát, k čemu takové partnerství je. Odpověď je, že takové partnerství není k ničemu,” dodal Hřib s tím, že Peking přestal komunikovat. Rada Prahy tak pravděpodobně na konci září či začátku října schválí smluvní rozvod.

Čínské partnery rozčílila cesta primátora Hřiba na Tchajwan i vyvěšení tibetské vlajky na budově magistrátu. Vedení metropole se pak zastalo i uměleckých souborů, kterým Čína nepovolila plánovaná vystoupení. Šlo o koncerty Pražské filharmonie, koncerty orchestru Českého rozhlasu a dalších těles. Jen PKF kvůli tomu přišla o čtyři miliony korun.

„Česká veřejnost vnímá takový políček velmi nelibě. Nakonec jsou to Číňané, kteří jsou ochuzeni o zážitek s českými umělci,” říká ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Vyhrocené česko-čínské vztahy

Vztahy Česka s Čínou navzdory snaze prezidenta Miloše Zemana ochladly. Memoranda slibovala investice za desítky miliard. Ty se ale nekonaly. Místo toho přišly odmítavé kroky ze strany Pekingu a kritika „nesprávných českých názorů“ ze strany čínských úřadů a ambasády.

„Vyhošťování diplomatů je poslední variantou. Myslím, že k tomu jsme ještě nedošli. Naším zájmem je rozvíjet vztahy. Doufám, že to diplomaticky vyřešíme,” věří ministr Peříček.

S čínským velvyslancem už další kontakty odmítl premiér Andrej Babiš (ANO). Naštvalo ho, že lhal po předvánoční schůzce ohledně NÚKIB, který varoval před čínskými technologiemi. Ze setkání s čínským velvyslancem odešel taky ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že „se to nedalo poslouchat”.

Česká diplomacie přesto stojí o prohlubování vztahů s Čínou. Obchodní bilance je totiž z pohledu Česka silně záporná. Do Číny vyvezeme zboží a služby za 50 miliard korun – z Číny k nám doputuje desetkrát tolik.

Podle místopředsedy rozpočtového výboru sněmovny Jana Skopečka (ODS) není možné vybírat buď obchod nebo lidská práva. Vzorem má být Německo. Kancléřka Angela Merkelová do Číny jednak jezdí na obchodní jednání a zároveň se setkává s tamějšími disidenty.

Reklama

Doporučované