Hlavní obsah

Hřib vyzval Zemana, aby se nekácely stromy v Jelením příkopu

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Hřib.

Reklama

Pražský primátor Zdeněk Hřib vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby při rekonstrukci Mockerových domů v Jelením příkopu nebyly pokáceny stromy pro betonovou plošinu na umístění jeřábu.

Článek

Přírodu by podle primátora mohla navíc poškodit těžká technika. Práce mají začít do týdne. Vyplývá to z dopisu primátora prezidentovi. Domy pocházejí z konce 19. století a jejich autorem je architekt Josef Mocker. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Pražský hrad o kácení zeleně nic neví.

Betonová podesta má mít podle dopisu rozměry pět krát pět metrů a bude 1,5 metru hluboká hluboká s několika sedmimetrovými piloty pro umístění jeřábu. „Z toho důvodu by mělo být pokáceno několik vzrostlých stromů a do jedné z posledních částí zachované přírody v centru města by kromě samotného jeřábu houfně najely také nákladní auta a další stavební technika,“ píše v dopise Hřib.

Ovčáček v reakci sdělil, že primátor „se pokouší jen zviditelňovat, místo aby něco pořádného dělal pro hlavní město“. Politiku podle něj pojímá jako „jedno velké hejtování druhých“.

Investorem rekonstrukce Nového proboštství je podle mluvčího Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze. Uvedl, že kapitula zatím Správu Pražského hradu nepožádala o souhlas s umístěním jeřábu do Jeleního příkopu. „Doposud jsme jednali pouze se stavební firmou, která již splnila všechny podmínky a pokyny Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky a Archeologického ústavu AV ČR pro umístění stavebního jeřábu do Jeleního příkopu,“ poznamenal mluvčí. „Není nám také známo, že by kvůli tomu musela být kácena jakákoliv zeleň,“ dodal.

Poslední rekonstrukce zeleně se podle primátora odehrála v příkopu v roce 1905. Od té doby zde člověk nezasahoval. Podle primátora existují jiné způsoby, jak dopravit materiál na potřebné místo.

Hřib rovněž v dopise uvedl, že záměr jde proti postoji vedení města, které chce vysázet v hlavním městě milion stromů. „Za poslední dva roky jsme vysázeli více jak 350.000 stromů… Bylo by velmi nešťastné z jedné strany ve městě stromy sázet, pokud by je někdo z druhé strany zase zcela zbytečně kácel,“ napsal primátor.

Zároveň znovu požádal Hrad, aby Jelení příkop zpřístupnil Pražanům. Dopis s touto prosbou odeslal již loni v prosinci, dosud na něj nedostal odpověď, uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované