Hlavní obsah

Hřibovu pražskou vládu drží nad vodou i Babiš

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pražská koalice primátora Zdeňka Hřiba se dlouhodobě otřásá. Čeká ji smírčí proces.

Reklama

Pražská radnice se třese, ale změna její vlády je nepravděpodobná. Důvodem jsou osobní antipatie i dlouhodobé cíle jednotlivých hráčů.

Článek

Pražská politika je na začátku roku v nedobré kondici.

Lídři koaličních stran totiž dospěli formálně až těsně před pád koalice, když v prosinci TOP 09 jako součást seskupení Spojené síly pro Prahu vyhlásila dohodovací řízení.

Tento krok je podle koaliční smlouvy poslední možností, jak pádu koalice zabránit. A to, že k němu situace v koalici dospěla vůbec poprvé za zhruba rok spolupráce, jen ilustruje, jak se vztahy po řadě sporů během minulého roku vyhrotily.

Dohodovací řízení je na programu příští týden, ale lídři koalice v úterý v diskuzním pořadu Rozstřel na serveru idnes.cz tvrdili, že si rozchod nepřejí.

Že pád koalice vedené primátorem Zdeňkem Hřibem a Piráty není pravděpodobný, pak vyplývá také z antipatií, které panují ve vztazích mezi jednotlivými koaličními stranami a nynější opozicí.

ODS a ANO sice 26 hlasů v zastupitelstvu, ale ani jedna z nich se do vládnutí nad Prahou nehrne.

„Stávající koalice by měla dokončit svůj mandát a splnit své volební sliby, které dala Pražanům,“ řekl Seznam Zprávám s nepřehlédnutelnou ironií 1. místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, který v minulém volebním období představoval stěžejní figuru hnutí v pražské politice.

O to, aby se hnutí zapojovalo do vládnutí v hlavním městě, příliš nestojí ani Andrej Babiš.

„Nejspíš toto volební období dožijeme v opozici. Musíme se připravit na příští volby. Nechme vládnout Piráty, ať se obnaží. Umět vládnout je úplně jiná disciplína, než kibicovat z opozice,” přiblížil Patrik Nacher, jak se v ANO o Praze uvažuje.

Hřibova koalice vedle Pirátů čítá uskupení Spojené síly pro Prahu (složené z TOP 09 a STAN) a sdružení Praha sobě, za kterým stojí Jan Čižinský.

Mezi důvody, proč v ní jsou často napjaté vztahy, uvádějí koaliční spojenci Pirátů to, že se místo řešení důležitých věcí v dopravě a bydlení zaměřuje vůdčí strana koalice na vlastní PR.

Mimo záznam koaliční partneři přiznávají nelibost například k tomu, jakým způsobem primátor Zdeněk Hřib klade důraz na budování svého mediálního obrazu coby předního českého kritika nedemokratických režimů v Číně či Rusku. „Pan primátor by měl méně řešit celostátní problémy a více řešit problémy Prahy,“ pronesl v prosinci lídr pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Kingmaker“ z Holešovic

Pokud by – navzdory výše uvedeným argumentům – měla nastat varianta koalice bez Pirátů, nabízejí se dva scénáře nového složení: buď s ODS, nebo s hnutím ANO.

Jenže například mezi ODS a Prahou sobě (projekt Jana Čižinského) panují negativní vztahy, třeba i proto, že v Praze 7 Čižinského projekt v minulosti doslova vymetl ODS a připravil ji o vládu v této městské čtvrti. Od té doby to mezi zástupci těchto táborů jiskří, byť šéf pražské ODS Tomáš Portlík používá při úvahách o vstupu do vlády na velké pražské radnici diplomatičtější slovník než lidé z hnutí ANO.

„Příčinou rozpadů několika koalic v Praze (kromě bortící se koalice v Praze 1 se před několika měsíci rozpadly i koalice na Praze 4 a 5 – pozn. red.) byla nekompetentnost vedení. Pokud se situace nezmění ani na radnici hlavního města, změny nelze vyloučit ani tam,” říká Portlík. Pražská ODS se v úterý večer usnesla, že se pokusí zahájit jednání o možné spolupráci s TOP 09. Za „modré“ bude jednat právě Portlík.

Tím, kdo drží v Hřibově koalici prst na spoušti, je už zmíněný Jan Čižinský.

„Je to kingmaker. Měl by sílu vyštvat z koalice Piráty, ale nemá důvod to udělat. Je v závětří, což mu vyhovuje i s ohledem na to, že připravuje celostátní subjekt,” řekl Seznam Zprávám lobbista, který si přál zůstat v anonymitě. Připomíná tak Čižinského slova z konce loňského roku, že je připraven vstoupit do celostátní politiky, vybudovat platformu pro nespokojené voliče a stát se premiérem.

Jeho Praze sobě se hodí, že je v pražské politice vidět, ale zároveň nenese hlavní díl odpovědnosti za chod radnice jako Piráti se svým primátorem.

Poslanec a starosta Prahy 7 přitakává, že není důvod současnou pražskou koalici měnit. „Magistrát hlavního města již považuji za natolik viditelný, že se zde, doufám, něco takového nestane. A my stoprocentně podporujeme současnou koalici,” řekl Seznam Zprávám Jan Čižinský.

Obnažení Piráti a oslabený Pospíšil

Když se loni v létě hovořilo o možném pádu primátora Hřiba, jako o nástupci se nejčastěji mluvilo o tehdejším šéfovi TOP 09 Jiřím Pospíšilovi. Toho však oslabilo, že na podzim neuspěl na sněmu TOP 09, kde sice už na předsedu nekandidoval, ale nedostal podporu ve volbě místopředsedy strany. A i když se stal předsedou pražské organizace, jeho pozice na případné cestě k primátorskému řetězu oslabila.

Stěžejní postavou TOP 09 v koalici je nyní radní pro majetek Jan Chabr. Ten vystupuje vůči Pirátům velmi ostře. „Pokud budou Piráti nebo Praha sobě blokovat rozvoj v oblasti dopravy či bydlení nebo budou přicházet s levicovými návrhy, pak koalice stabilní nebude. Teď nás čeká dohodovací řízení, kde bychom si měli programové priority pro další období vyjasnit,” řekl Seznam Zprávám Chabr.

Právě z TOP 09 nejčastěji zaznívá kritika primátora a volání po novém složení vlády v Praze.

Zdeněk Hřib slibuje, že koaliční vztahy se zlepší. „Vnímáme výhrady našich koaličních partnerů se vší vážností. Aktuálně připravujeme podklady pro dohodovací řízení, tak abychom si mohli vzájemně shrnout, co se vše v uplynulém roce podařilo i co by se dalo udělat lépe. Z mého pohledu vnímám zásadní pokroky v oblasti investic do dopravy nebo nárůstu počtu zahájených staveb bytů,” uvedl primátor pro Seznam Zprávy.

Reklama

Související témata:

Doporučované