Hlavní obsah

Hřibův bič na koalici. Pražské plynárenské se propadl zisk o 37 procent

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Zdeněk Hřib soudí, že propad zisku plynáren je důsledkem manažerského pochybení.

Reklama

Pražský primátor Zdeněk Hřib přičítá vinu koaličním partnerům: může za to Jiří Pospíšil a Jan Čižinský, kteří drží v křesle šéfa Pražské plynárenské.

Článek

Pražští Piráti, kteří se už několik měsíců neúspěšně snaží odvolat šéfa městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka, mají v rukou novou munici pro spor s managementem i s koaličními partnery.

Jsou to průběžné hospodářské výsledky společnosti za letošní rok. Signalizují totiž poměrně výrazný propad zisku této klíčové městské korporace – meziročně o téměř 37 procent.

Vyplývá to z neveřejné zprávy o výsledcích hospodaření pražských městských firem za první pololetí letošního roku, jejíž kopii má Seznam k dispozici.

Jako ČEZ

Podle této zprávy vytvořila Pražská plynárenská od ledna do konce června zisk 672 milionů korun, přičemž ve stejném období loni byl výsledek hospodaření 1,064 miliardy. V roce 2017 činil dokonce 1,227 miliardy.

Nejde o jediný negativní trend. O téměř 29 procent podle zmíněného dokumentu letos například narostly provozní náklady.

Pražská plynárenská má přitom v politice hlavního města podobně významné postavení jako ČEZ v rámci celorepublikové politiky.

Zasahování veřejných činitelů do jejího fungování je o to výraznější, že na rozdíl od ČEZ v pražské energetické firmě v současnosti už žádní jiní akcionáři (privátní) nejsou.

Management firmy dlouhodobě kritizují Piráti a největší spory o tom vedou se zástupci strany TOP 09, která je v Praze součástí uskupení Spojené síly pro Prahu. Třetí subjekt pražské vládnoucí koalice – Praha Sobě – zaujímá spíše neutrální postoj, nicméně šéfa plynáren Pavla Janečka zatím ve funkci drží.

Pražská plynárenská

Firma stoprocentně ovládaná hlavním městem (skrze firmu Pražská plynárenská Holding).

Patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, obchoduje zejména s plynem (90 % tržeb), ale i s elektřinou.

S plynem obchoduje v regionu hlavního města a jeho okolí. Má 420 tisíc odběrných míst.

Letos firma vyplatila mateřskému holdingu dividendu přesahující půl miliardy korun, sama od svých dceřiných firem přijala podíly na zisku ve výši 337 milionů korun.

Primátor: Může za to Pospíšil a Čižinský

Aktuální čísla o hospodaření plynáren jsou vodou na mlýn pirátského primátora Zdeňka Hřiba, který začátkem srpna neuspěl, když Janečkovo odvolání v diskusi s oběma koaličními partnery prosazoval.

I první muž pražské radnice si všímá poklesu zisku v posledních dvou letech. „Jestli budou výsledky hospodaření Pražské plynárenské ještě horší, než byly loni, jen to potvrzuje můj názor, že tam dochází k manažerským pochybením a dřívější růst byl dán jen souhrou vnějších příznivých okolností,” komentuje Hřib pro Seznam aktuální situaci.

„Odpovědnost za tento stav však ponese Pospíšil a Čižinský, kteří drží Janečka na jeho místě,” hází zároveň primátor hlavní vinu na šéfy koaličních uskupení, a nikoliv na předsedu představenstva.

„Já zatím žádná čísla neviděl. Až ten materiál budu mít k dispozici, tak to v koalici projednáme,” reagoval Jan Čižinský, šéf uskupení Praha Sobě.

Jiří Pospíšil (dosluhující předseda TOP 09, šéf zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu) slibuje, že se určitě bude s kolegy z jejich klubu příčinami propadu firmy zabývat. Zda je skutečně zaviněn managementem, nebo bez jeho přičinění. „Zda například za oslabení nemohou některé nešťastné výroky našeho koaličního partnera,” vidí Pospíšil jako jednu z možných příčin i soustavnou kritiku ze strany Pirátů.

Teplá zima a nejistota odběratelů

Pražská plynárenská spadá do gesce radního za Spojené síly pro Prahu Jana Chabra. Ten říká, že se k němu zatím žádná čísla o letošním hospodaření nedostala. „Že tam je nějaký pokles, ale vím. Tento pokles ovšem mohl být vyvolán celkovou situací na trhu. Jde o to, že letošní rok je poměrně teplý a spotřeba plynu byla relativně nízká,” nevidí zatím žádný důvod k panice Chabr.

I on si myslí, že jednou z příčin propadu mohou být hádky mezi pražskými politiky, které vrhají na městskou firmu špatné světlo a zbytečně znejistí odběratele.

Chabr připomíná dvě kauzy, o kterých dříve psal Seznam. Jednak o relativně vysokých tantiémách a také o zapletení Pražské plynárenské do vyšetřování daňového podvodu s DPH. „Ty tantiémy ale odpovídají obecné situaci na trhu, v kauze s DPH Pražská plynárenská figuruje jako poškozená,” argumentuje radní.

Plán splníme a možná překročíme

Management Pražské plynárenské se k průběžným výsledkům vyjadřovat nechce a ani prý nemůže. Mluvčí firmy Miroslav Vránek nicméně uvedl, že letošního „stanoveného plánu“ firma dosáhne. Pravděpodobně bude prý i překročen. Jaký tento letošní plán je, neuvedl. Podle neoficiálních informací se i v něm s jistým meziročním propadem už počítá.

Rozbroje mezi Piráty a managementem Pražské plynárenské jsou dlouhodobé. Podle neoficiálních informací pirátské politiky v minulosti velmi rozhněvalo, když jim Janečkovo vedení nechtělo poskytnout informace o odměňování členů představenstva plynáren i orgánů dceřiných firem. Spor nakonec doputoval až k Ústavnímu soudu.

„Celá tato kauza vyvolala velmi silnou osobní nevraživost mezi místopředsedou Pirátů Jakubem Michálkem a předsedou představenstva Pavlem Janečkem, od toho se to celé odvíjí,” vidí kořeny sporu jeden ze zákulisních hráčů pražské politiky s kontakty do vedení Pražské plynárenské.

Reklama

Související témata:

Doporučované