Hlavní obsah

„Hromadit majetek nemá smysl.“ Finančník Winkler vysvětluje, proč dává miliony na filantropii

Dvě minuty z Výzvy s Liborem Winklerem: O milionech na filantropii a černých dírách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Patří k největším mecenášům v Česku. Odborník na kapitálové trhy a jeden z hlavních akcionářů investiční skupiny RSJ Libor Winkler dá ročně na dobročinné účely deset až patnáct milionů. Rád ovlivňuji věci pozitivním směrem, říká ve Výzvě.

Článek

„Hromadění majetku mi nedává žádný smysl. Vynakládat peníze, abych něco měnil tady a teď mi připadá smysluplnější. Je samozřejmě přirozené, když se člověk snaží zajistit své děti, ale zkazit penězi je nechci,“ říká s trochou nadsázky Libor Winkler.

Celý pořad Výzva s Liborem Winklerem:

Podnikatelé už z Babiše vystřízlivěli. Další ještě prozřou, předpovídá byznysmen a mecenáš Winkler.Video: Robert Čásenský, Seznam Zprávy

Spolu s Karlem Janečkem a Václavem Dejčmarem, dalšími podílníky v RSJ, dávají na filantropii desítky milionů. Velkou část peněz poskytli pražskému uměleckému centru DOX, sám Winkler je jedním z největších soukromých sponzorů Národní galerie a RSJ sponzoruje například Nadační fond Neuron, který finančně podporuje nadějné české vědce a výzkumníky.

„Věda je v DNA nás všech, a když jsme zakládali firmu, měl jsem malé děti a většina mých kolegů byla bezdětná. Teď už děti mají, takže nás vzdělání zajímá i z osobních důvodů. Máme potomky a vidíme, že je potřeba na školství trochu zapracovat,“ vysvětluje Winkler.

Ve Výzvě mluví také o činnosti Nadačního fondu proti korupci, kde je členem dozorčí rady, a vysvětluje, proč je řada českých byznysmenů zklamaná z premiéra Andreje Babiše.

Podívejte se na celý pořad Výzva s Liborem Winklerem ve videu výše.

Reklama

Související témata:

Doporučované