Hlavní obsah

Hromadná poprava vězňů v Arkansasu se ruší, zakročil soud

Federální soud zamítl státu Arkansas provést sérii několika trestů smrti ve velmi krátkém čase.Video: Lucie Svobodová

 

Reklama

Naposledy stát Arkansas provedl trest smrti před dvanácti lety. S nynějším plánem jich chtěl nejméně šest vykonat hned v pondělí.

Článek

Americký federální soud zamítl plány státu Arkansas vykonat sérii několika trestů smrti ve velmi krátkem čase. Stát chtěl popravit nejméně šest vězňů hned v pondělí, zbylé chtěl stihnout do konce dubna. V tu dobu totiž končí trvanlivost látky midazolam, která se přidává do smrticí injekce.

Od roku 1976, kdy Spojené státy obnovily trest smrti, žádný stát přitom tolik poprav za tak krátkou dobu nevykonal. Samotný Arkansas dokonce naposledy někoho popravil před dvanácti lety.

Plány Arkansasu na rychlé popravy pobouřily nejen odsouzené vězně, ale spustily řadu veřejných protestů. Federální soud nakonec rozhodl v prospěch odsouzených. Arkansas se však hodlá odvolat.

S trestem smrti a látkou midazolam je spjata i jiná diskuze. Ve smrticí injekci se midazolam přidává k dalším dvěma chemikáliím, které paralyzují plíce a zastavují srdce. Midazolam má vězně umrtvit, aby necítil bolest.

Objevily se ale kritiky, že látka neúčinkuje dostatečně silně, aby se člověk dostal do takové míry bezvědomí, ve které je například během operací.

Počty poprav loni klesly. Čína je s tisícovkami trestů smrti na prvním místě.Video: Kamila Bejlková

Reklama

Doporučované