Hlavní obsah

Hrozba chaotickým brexitem i vábnička druhého referenda. Premiérka Mayová se zoufale snaží získat parlamentní podporu pro dohodu o brexitu

Původní vize o brexitu se rozpadají.Video: Shutterstock.com

 

Reklama

„Unijní odcházení” Spojeného království dospělo do fáze, kdy se reálně bavíme jen o schválení brexitové dohody potvrzené nedělním summitem EU nebo o variantě „no deal”, tedy chaotickém brexitu bez dohody. Ostrovní média spekulují o tom, že před hlasováním v Dolní sněmovně zkusí Theresa Mayová zlomit odpor poslanců k dohodě buď „přílepkem“ k textu, nebo dokonce slibem vypsání druhého referenda. Pro něj ale v britském parlamentu momentálně schází podpora.

Článek

Labouristé, liberální demokraté, poslanci Skotské národní strany, severoirská DUP i řada zákonodárců Konzervativní strany. Ti všichni se dušují, že pro „Brexit Agreement“ 11. prosince, kdy se s největší pravděpodobností bude hlasovat, ruku nezvednou.

Ministerská předsedkyně opakuje, že dohodnutý text je tím nejlepším a také jediným, který šlo reálně dojednat. Ve stejném duchu mluví unijní lídři, podle nich se dohoda už dál měnit nemůže. Třeba podle předsedy opoziční Labour Party Jeremyho Corbyna, kterého Mayová nečekaně vyzvala na přímý televizní souboj, je dokument „nejhorším ze všech světů”.

Jestliže se dnes zdá být výsledek hlasování v Dolní sněmovně předem daný, za dva týdny to už platit nemusí. Theresa Mayová a její tým totiž chystají velkou „ofenzivu” s cílem odvrátit parlamentní porážku, která by navíc velmi pravděpodobně znamenala i konec Mayové v Downing Street číslo 10.

Ministerské předsedkyni, která vyrazí na bleskové přesvědčovací turné po Walesu, Skotsku a Severním Irsku, pomáhá „prvek odstrašení“ v podobě strachu z nedozírných ekonomických následků „divokého” brexitu. Ovšem i v případě organizovaného brexitu je jisté, že Spojené království významným způsobem zchudne. Podle analýzy National Institute of Economic and Social Research (NIESR) bude britský hrubý domácí produkt do roku 2030 ročně klesat o 3,9 procenta.

Jak může Mayová dohodu prosadit?

Podle britských médií by Theresa Mayová mohla většinově odmítavý postoj členů Dolní sněmovny změnit několika způsoby. Na rebely v její vlastní straně by mohlo platit doplnění textu dohody o brexitu o nezávazný „přílepek” v podobě několika vysvětlujících a srozumitelně sepsaných detailů. Podle Daily Telegraphu by to třeba mohla být pasáž vylučující variantu, že by Spojené království zůstalo v celní unii v případě, že se do prosince 2020 nepodaří londýnské vládě domluvit obchodní smlouvy s Evropskou unií. Britský list nevylučuje ani variantu, že by se premiérka a její vyjednavači pokusili individuálně dojednat podporu pro brexitovou dohodu u některých váhajících opozičních zákonodárců, zejména pak labouristů.

Telegraph nevylučuje ani možnost, že by se Theresa Mayová v krajním případě pokusila získat podporu slibem vypsání druhého referenda. Nejednalo by se přitom samozřejmě o opakování plebiscitu z června 2016, nýbrž o posouzení dojednané brexitové smlouvy britskou veřejností, jak po tom aktuálně volá celonárodní kampaň People's Vote. V současném složení Dolní sněmovny se ale vypsání referenda jeví jako naprosto neprůchozí. Podle šéfa britské diplomacie Jeremyho Hunta by nový plebiscit „voliče neuvěřitelně rozzuřil a ohrozil sociální stabilitu v zemi”. Jakoby Hunt taktně mlčel o tom, že sociální stabilitu v Británii v první řadě ohrožuje samotný brexit a že se tento stav může jen těžko zhoršit.

Reklama

Doporučované