Hlavní obsah

Hrozba splněna. Developer Pawlowski zažaloval stát o miliardy kvůli polím, kde chtěl stavět

Večerní zprávy 26. 5. 2017

 

Reklama

Původně vyčíslená škoda ve výši 2,6 miliardy korun narůstá o desítky milionů kvůli úrokům.

Článek

Kotrmelce v rozhodování úřadů mě připravily o miliardy a ty chci od státu. Taková je logika známého švýcarského developera Sebastiana Pawlowského v mezinárodním sporu se státem, který podle zjištění Seznam Zpráv zahájil na počátku měsíce. V arbitráži, kterou řeší Mezinárodní středisko pro řešení sporů z investic ve Washingtonu, žádá za zmařený realitní projekt na okraji Prahy odškodné.

„Ano, spor už má i svou spisovou značku,“ potvrdil Seznam Zprávám jihlavský advokát Jan Havlíček, který ve sporu Sebastiana Pawlowského zastupuje.

Když Pawlowski, který třeba stál za pronájmem Škodova paláce pražskému magistrátu a v minulosti například vydával časopis Týden, v roce 2015 ministerstvu financí hrozbu arbitráže oznamoval, vyčíslil svůj požadavek na 2,605 miliardy korun. Od té doby ovšem už suma narostla.

„Investor již při uplatnění nároku u ministerstva financí mnohokrát poukazoval na fakt, že částka bude narůstat, což se zcela logicky také děje,“ uvedl Havlíček.

Ve při jde o pozemky v okrajové pražské části Benice, na nichž chtěly firmy švýcarského podnikatele vybudovat městečko pro až 3,5 tisíce lidí. Pole pořídil již před deseti lety. V roce 2010 pak magistrát vedený Pavlem Bémem změnil na návrh Benic pozemky na stavební. O dva roky později ale sama městská část Benice změnu napadla u soudu a uspěla, a tak se z lukrativních stavebních parcel staly znovu jen zemědělské lány.

Ministerstvo financí, které investiční arbitrážní spory řeší, ale nevidělo důvod, proč se s developerem dohodnout na smíru. „Smlouvy o ochraně investic neslouží jako pojistka pro spekulativní podnikatelské plány,“ uvedla již dříve ředitelka arbitrážního odboru Marie Talašová.

Reklama

Související témata:

Doporučované