Hlavní obsah

Hrozí migrační vlna ztracené generace z Afriky. Investuje do venkova, apeluje zemědělský fond

Foto: Charles Nambasi (Pixabay)

Podle zprávy organizace IFAD s názvem „Perspektivy světové populace” by planeta mohla mít v roce 2050 9,7 miliardy lidí. (Fotografie Charles Nambasi, Pixabay)

Reklama

Mezinárodní fond pro rozvoj zemědělství (IFAD) ve své zprávě varuje před vznikem „ztracené generace” v subsaharské Africe. A apeluje na místní vlády, aby poskytly mladým lidem opravdové pracovní příležitosti, které by zabránily masové migraci.

Článek

Miliony mladých Afričanů v oblasti subsaharské Afriky, kteří tvoří venkovské obyvatelstvo a jejichž hlavním zdrojem obživy je zemědělství, se tak podle zprávy mohou stát tzv. ztracenou generací, pokud charitativní fondy a vlády neinvestují do infrastruktury, zemědělství a zemědělsko-potravinářského průmyslu.

Místopředseda organizace IFAD Paul Winters sdělil francouzské agentuře AFP, že do roku 2050 vzroste počet venkovské mládeže o 70 %, což činí 174 milionů lidí oproti současným 105 milionům. A zatímco ve většině ostatních světových regionů začal podíl mladého venkovského obyvatelstva klesat, v subsaharské Africe se nadále zvyšuje.

„Doufáme, že soukromý sektor bude investovat do venkovských oblastí a že vlády poskytnou dostatek finančních prostředků na stavbu infrastruktury a mobilní připojení,” dodal pro AFP Paul Winters.

Cílem výzvy Mezinárodního fondu pro rozvoj zemědělství je přitom udržet miliony mladých lidí v jejich rodných zemích a zabránit tomu, aby se přidali k velkým migračním vlnám – nejprve do větších měst a poté do zahraničí. „Pokud zde tito lidé pro sebe nenajdou zázemí a využití, odejdou,” varoval Winters.

Mezinárodní fond pro rozvoj zemědělství kvůli této skutečnosti během uplynulých dvou let změnil strategii vzdělávání místních obyvatel. Nyní sází na mentoring a tzv. inkubátory, v nichž mladí začínající podnikatelé získají podporu a zkušenosti pro svoje projekty. Ať už se jedná o distribuci biozeleniny skrze internetové platformy nebo monitorování zavlažovacích systémů dronem.

Ve své zprávě IFAD zároveň zmiňuje Ugandu, kde financuje výstavbu malých vedlejších silnic. Ty posléze umožňují převoz plodin menších zemědělců na trhy ve větších městských centrech. „Nevytváříme dálnice, pouze jim poskytujeme přístup na trh,” vysvětlil deníku Le Monde Winters.

IFAD dlouhodobě podporuje rodinná hospodářství v rozvojových zemích.

Reklama

Doporučované