Hlavní obsah

Hrozí nám český scénář, píší na Slovensku o vývoji pandemie

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Odběrové místo v Trnavě.

Reklama

Pokazili jsme si to, píše slovenský premiér Igor Matovič k dalšímu rekordu v počtu nově nakažených koronavirem. Středoevropský deník píše i o polském hornictví či extremistech v Bundeswehru.

Článek

Třetí rekord v řadě

„Počty infikovaných u nás stále rostou a i ministr zdravotnictví Marek Krajči očekává, že růst budou i nadále. Čeká nás taková krize jako v sousedním Česku? Odborníci varují, že jsme už na cestě,“ píše slovenský server Aktuality.sk.

Na Slovensku přibylo za čtvrtek 419 infikovaných, což je nový rekord. Ten padl už potřetí v řadě: za úterý přibylo 338 a ve středu 360.

Premiér Igor Matovič v souvislosti s nárůstem píše o vítězství egoismu a nezodpovědnosti. „Neustálé útoky, zpochybňování nebezpečnosti covidu, teatrální ignorování opatření, vysmívání se těm, kteří je dodržují, přineslo své výsledky. Výsledky boje za svobodu, který teď svobodu vezme všem,“ napsal v pátek dopoledne Matovič na Facebooku.

Podle premiéra Slováci neunesli zodpovědnost ve vlastních rukou a země se ocitla na začátku anarchie. „Počet pozitivních případů raketově roste, a jestli si někdo myslí, že dovolím, aby nezodpovědní ignoranti dál ohrožovali nevinné lidi, tak to nehrozí,“ uvedl dál Matovič.

Aktuálně Slovensko eviduje celkem 8048 případů nákazy koronavirem, za čtvrtek se otestovalo 5540 vzorků. Podle ankety deníku SME hygienici trasování kontaktů nakažených s vypětím všech sil i personálních rezerv zatím stíhají. Kontrolovat ale nezvládají opatření na svatbách a dalších akcích.

Počet případů se teď podle ministra zdravotnictví Krajčiho zvyšuje každý týden o 20 procent. V tomto týdnu odhadoval, že se Slovensko dostane v polovině října na 260–450 nových případů denně.

Podle šéfa slovenských lékařských odborů Petra Visolajského čeká Slovensko podobný scénář jako v Česku. „Ten vývoj se dá přirovnat k českému scénáři. České nemocnice budou zanedlouho opravdu zaplněné pacienty a je dost velká obava, jak se to podaří zvládnout,“ říká v podcastu Ráno nahlas Visolajský.

O nebezpečí pro slovenskou zdravotní péči mluví i zdravotnický analytik Martin Smatana. „Pokud se ten virus dostane do nemocnic, budeme na tom mnohem hůř než sousední státy. Naše nemocnice na to nejsou tak dobře připravené,“ komentoval situaci pro aktuality.sk Smatana.

Nadávky ve slovenské sněmovně

Na Slovensku ještě zůstaneme. V parlamentu ve čtvrtek došlo k výměně invektiv mezi premiérem Igorem Matovičem a poslancem opozičního Smeru Ľubošem Blahou. Hádka se týkala kauzy kolem krachující společnosti Arca Capitals, do které Matovičova manželka Pavlína letos investovala 600 tisíc eur. Blaha Matovičovi vyčítá, že jako premiér mohl dopředu dostat informaci, že společnost krachuje, a své peníze vybrat dřív než ostatní investoři.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec strany Směr Ľuboš Blaha.

Excentrický a kontroverzní poslanec při interpelacích nazval Matovičovou nastrčenou „bílou kobylou“. Matovič se proti tomu ohradil a Blahu označil za idiota. Dodal také, že o Blahovi v minulosti dostal e-mailem absurdní informaci, že v opilosti „mydlil berana“, což je vulgární výraz pro pohlavní styk, v tomto případě s ovcí.

„A teď mi řekněte, bylo by morální, abych já po Slovensku šířil, že Blaha mydlil berana?“ ptal se pak Blahy řečnicky premiér. Podle Blahy není Matovič duševně způsobilý vykonávat funkci premiéra a doporučil mu kazajku.

Rekord v Polsku

Nový rekord v počtu nakažených koronavirem po Slovensku padl znovu i v Polsku. Při počtu testů 24 200 zaznamenaly laboratoře 1587 pozitivních vzorků. Pro srovnání, Česko testuje denně kolem 21 000 vzorků.

Hlavním tématem v zemi přesto zůstává koaliční krize. Rozpory v trojkoalici Práva a spravedlnosti, Solidárního Polska a Dohody má o víkendu vyřešit podpis nové koaliční smlouvy. Podle spekulací do vlády nově nastoupí na pozici vicepremiéra sám předseda PiS Jarosław Kaczyński. Změn ale patrně bude víc.

Více o dění v polské vládě zde:

Polské doly zavřou až v roce 2049

V Polsku je také jasnější, co bude s tamními uhelnými doly. Horníci tento týden v dolech v podzemí protestovali proti uzavírání pracovišť. Z oznámené dohody hornických odborů a vlády vyplývá, že by se měl poslední uhelný důl v Polsku uzavřít v roce 2049. Každý horník má mít navíc zajištěnou práci až do penze, například formou přesunu do jiného dolu. Vláda tak horníkům do značné míry ustoupila. Jednání probíhala od úterý.

Podle náměstka ministerstva státních aktiv, pod které doly spadají, je v Polsku na poslední tunu uhlí potřeba čas. Plán na transformaci polského těžebního průmyslu teď poputuje ke schválení Evropské komisi.

Návštěvníci vídeňských restaurací se musí registrovat

Zákazníci rakouských restaurací se budou muset při návštěvě pohostinských zařízení registrovat. Opatření, které má umožnit dohledávání kontaktů v případě koronavirové nákazy, bude platit od pondělí.

Provozovatelé restaurací mají formuláře následně uschovat na čtyři týdny. Úřady do nich budou moci nahlédnout jen v případě výskytu nákazy. Restauratéři, kteří odmítnou formuláře předkládat, musí počítat s pokutami.

Problémy AfD

Německé krajně pravicové straně Alternativa pro Německo se rozpadl poslanecký klub už ve třetím parlamentu spolkové země. Po Brémách a Dolním Sasku přišla AfD o poslaneckou frakci i v zemském sněmu ve Šlesvicku-Holštýnsku.

Z čtyřčlenného klubu odešel poslanec, a strana tak nesplňuje podmínku minimálního počtu nutného pro vznik frakce. V praxi to znamená výpadek stranického příjmu. V odchodech poslanců se odráží štěpení strany mezi umírněnými populisty a pravicovými extremisty, které sleduje spolková tajná služba.

Pravicový extremismus v Bundeswehru

Kvůli pravicovým extremistům v německé armádě přišel o funkci šéf vojenské kontrarozvědky MAD Christof Gramm. O jeho odvolání rozhodla ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová z CDU. Kontrarozvědce se v poslední době vyčítalo, že nevyužívala všechny nástroje a nedostatečně sledovala aktivity krajní pravice uvnitř Bundeswehru.

Německá armáda se v posledních letech několikrát dostala na titulní strany novin kvůli skandálům spojeným s pravicovým extremismem. Dotkly se i speciálních jednotek KSK v Sasku. Vojenská kontrarozvědka v současnosti vyšetřuje na 700 podezření z pravicového extremismu uvnitř armády.

Reklama

Související témata:

Doporučované