Hlavní obsah

Hrozí nám gerontokracie? Babiš a Zeman budou po brexitu nejstarší duo v EU

Foto: Profimedia.cz

Miloš Zeman nastoupil do prezidentské funkce jako důchodce z Vysočiny. Andrej Babiš bude chtít v sedmašedesáti vyhrát další volby a vládnout.

Reklama

Andrej Babiš je po Angele Merkelové druhý nejstarší premiér v Evropské unii. Miloš Zeman má před sebou více kolegů. Společně však míří na první místo podle věku v EU.

Článek

Před několika týdny vzbudil pozornost nástup nové finské premiérky Sanny Marinové, která se ve 34 letech stala nejmladší předsedkyní vlády na světě. V médiích se v té souvislosti diskutovalo také o tom, zda sociálnědemokratická politička má pro tak náročnou funkci dostatek zkušeností. Přitom mezi muži bychom našli ještě mladší premiéry, Rakušan Sebastian Kurz (33) navíc nastoupil do funkce už v jedenatřiceti.

Naopak v Česku se pomalu blížíme k rekordu v opačném směru. Andrej Babiš (65) je druhým nejstarším předsedou vlády v EU za úřadující německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Dělí je přitom necelé dva měsíce – Merkelová se narodila 17. července 1954, český premiér 2. září.

Zatím se předpokládá, že Merkelová zůstane v kancléřské funkci do příštích voleb do Spolkového sněmu, které se podle řádného termínu mají konat v říjnu 2021. Poté má v plánu odejít, vedení strany CDU se vzdala už dříve. Na rozdíl od Babiše, který má rovněž na podzim 2021 obhajovat v čele hnutí ANO minulé vítězství a chce dál vládnout.

Během necelých dvou let by se tak Česko mohlo stát zemí s nejstarším předsedou vlády v EU. Nic na tom nemění ani fakt, že se český premiér udržuje v kondici, cvičí a dbá na správnou životosprávu. Většina ostatních premiérů nebo premiérek v Unii se narodila v 60. a 70. letech.

Česko je na nejvyšších příčkách také v případě, že sečteme věk premiéra a prezidenta. Sám Miloš Zeman (75) nevybočuje tolik jako Babiš. Podle data narození je před ním britská panovnice Alžběta II. (93), ale třeba také prezidenti Itálie, Malty, Irska nebo dánská královna Markéta II. (79).

Dohromady však Zeman a Babiš patří na druhou příčku a míří s největší pravděpodobností na špičku. Nejstarší dvojicí je nyní Alžběta II. a premiér Boris Johnson (55), kterým je dohromady 148 let. Věk Zemana a Babiše dává dohromady 140 let. Až Británie vystoupí z EU, což může být už koncem ledna, bude české duo v Unii nejstarší. Namístě je také připomenout, že Alžběta vládne Spojenému království už od roku 1952, kdy naprostá většina současných evropských politiků ještě nebyla na světě.

Při shovívavějším hodnocení by české dvojici konkuroval ještě kyperský prezident Nikos Anastasiadis, kterému je 73. Kypr nemá funkci premiéra, tamní vládu vede přímo prezident.

Naopak ve srovnání s některými sousedními státy vypadá Česko jako země politiků-důchodců. V roce 1986, kdy se narodil rakouský premiér Kurz, už měl Andrej Babiš za sebou třicítku a vydělával jako delegát státního podniku Petrimex v Maroku.

Reklama

Související témata:

Doporučované